Translate

21 квітня 2020 р.

За попередніми оцінками, у Чорнобильській зоні вигоріло близько 11500 гектарів

                                                                                                                          фото Укрінформ
Пожежі у Чорнобильській зоні тривають вже більше трьох тижнів. Станом на ранок 21 квітня у зоні відчуження Чорнобильської АЕС рятувальники ДСНС продовжують гасити осередки тління, повідомляє radiosvoboda.

"Основні зусилля спрямовані на локалізацію чотирьох осередків (села Корогод, Розсоха, Крива Гора та Рудьки – Буряківка) тління пеньків, залишків деревини та двох торф'яників в осередках пройдених вогнем. Для облаштування протипожежних розривів залучено важку інженерну техніку ДСНС та додатково вісім шляхопрокладачів Збройних Сил України. Інженерною технікою створено 405 км мінералізованих смуг", – йдеться у повідомленні.

У ДСНС наголосили, що наразі загрози об'єкту Укриття, сховищу радіаційних відходів та іншим критичним об'єктам зони відчуження немає.

До гасіння пожеж залучили 1359 людей та 340 одиниць техніки, зокрема три вертольоти.

Нагадаємо, що  пожежі у Чорнобильській зоні почалися у перших числах квітня. Відтоді рятувальники продовжують боротьбу з вогнем, при цьому час від часу з’являються нові осередки займання. 

Влада заявляє про штучне походження принаймні частини цих пожеж, внаслідок свідомих підпалів чи диверсій. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Національна гвардія України почала «антидиверсійну операцію» через пожежі в зоні відчуження.

Тим часом Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник надав інформацію про те, що насправді коїться у зоні. "Щоб відповісти на запитання щодо актуального стану Чорнобильського заповідника (а вони дійсно важливі й цікавлять багатьох українців), ми  згрупували їх за темами й напрямками. А наші експерти-науковці підготували на них відповіді. Сподіваємось, вони зменшать рівень маніпуляцій і неперевірених "вкидів"", - йдеться у повідомленні.

Отже, де горить (горіло)? Що найбільше постраждало – заповідні території чи території лісництв?

У період з 3 по 16 квітня пожежі виникали у кількох місцях на території зони відчуження. Найбільші з них – у південно-західній частині поблизу сіл Тараси, Володимирівка, Варовичі, Новий Мир, Кливини, куди вогонь перейшов з території Древлянського Заповідника; у південній частині поблизу с. Розсоха через випалювання сухої рослинності за межами зони відчуження пожежі перейшли на територію Заповідника.

Пожежа поблизу сіл Чистогалівка та Копачі – за межами Заповідника.

Внаслідок пожеж, відповідно до попереднього зонування території, постраждали зони антропогенних ландшафтів і буферна зона.

Та через те, що тління в деяких місцях продовжується, не виключено пошкодження територій з високими рівнями заповідності.

Чи підлягатимуть вигорілі лісові масиви вирубці, вивезенню і залісненню?
Чи, навпаки, згарища залишать такою собі моніторинговою ділянкою за природним відновленням лісу?

Наразі неможливо дати на це запитання вичерпну відповідь. Поки пожежі остаточно не ліквідовані, точну оцінку втрат лісів зробити ніяк.

Крім того, у вирішенні даного питання велику роль відіграє радіоактивне забруднення території.

Головна функція лісів зони відчуження – бар’єрна, тобто утримання радіонуклідів на місцевості. Тому їх відновлення є також важливим чинником у виборі способів реабілітації згарищ.

Слід зауважити, що успішність природного відновлення значною мірою залежить від ґрунтових умов. На деяких територіях ліс самостійно може відновитися швидко, на інших для цього потрібно буде 10 і більше років.

Безумовно, Чорнобильський заповідник орієнтується на природні процеси відновлення екосистем, які в такому разі будуть більш стійкими до зміни клімату, пожеж, ураження шкідниками, хворобами та матимуть більше біорізноманіття.

Частина пройдених вогнем територій буде використана в якості наукових полігонів з вивчення процесів відновлення екосистем та особливостей розподілу і депонування радіонуклідів після пожеж.
Яка загальна площа пожеж?

Оскільки роботи з ліквідації пожеж ще не завершені, загальну площу пожеж оцінити неможливо. Попередня оцінка пройденої пожежею території виконана Регіональним східноєвропейським центром моніторингу пожеж з використанням даних дистанційного зондування землі та становить близько 11500 га.

Це зачистка зони від нелегальних вирубок, щоб їх приховати? Чому у лісах безлад: ніхто не стежить та не розчищає лісосмуги? Куди дивиться керівництво Заповідника?

Ні, пожежі не можуть бути способом зачистки від нелегальних вирубок. Під час пожеж пні не згоряють, тому приховати таким чином сліди нелегальних рубок неможливо.

Заповідник був створений лише у 2016 р. Нині триває процес його фактичного формування. Зокрема, розроблення проектів землеустрою та організації території, після завершення яких Заповідник буде остаточно сформованим і зможе отримувати належне фінансування.

Слід зазначити, що відповідно до чинного законодавства, лісогосподарська діяльність у зоні відчуження – обмежена. Тому, найчастіше, проведення доглядових вирубок у лісах, розчищення доріг, квартальних просік потребує державного фінансування, яке, на жаль, є недостатнім. На території Заповідника наразі проводяться санітарні рубки, прибираються сухостійні та повалені дерева, проте, у зв’язку з великою площею Заповідника, одночасно всі території охопити неможливо.

Що планують робити із згорілим лісом? Чи запланована його вирубка? Хочемо організувати масову акцію з висадки нового лісу, залучивши всіх лісівників України і добровольців за рахунок лісгоспів.

Див. відповідь на запитання 2.

Залучення лісгоспів до розчистки та посадки лісу на території Заповідника є утрудненим. Чорнобильський заповідник перебуває під юрисдикцією Державне агентство України з управління зоною відчуження та Мінекоенерго, тому повторення ситуації з відновленням згарищ, як це відбувалось у Херсонській області 2007 року, неможливе.

Підприємства лісогосподарської галузі зараз є недофінансованими, а лісопожежна ситуація останніх років вказує, що лісгоспи також сильно страждають від полум’я пожеж та витрачають значні кошти на ліквідацію їх наслідків.

Це ж вогонь біля самої ЧАЕС? Була інформація, що горів Рудий ліс. Де можна дізнатися про зміни радіаційного фону внаслідок цієї пожежі?

Державне агентство України з управління зоною відчуження, НУБІП, ДСНС України.

Як і чим можна допомогти Заповіднику (волонтери, ветеринари, поїлки)? Чому не можна допомагати в Чорнобильському заповіднику так, як це робили в Австралії, де рятували коал, поїли їх, лікували?..

У нас нема коал…

Пожежа була, переважно, низова. Великі тварини та птахи, як правило, уникають вогню, завдяки переміщенню.

Тварини малого та середнього розміру – амфібії, рептилії, мишоподібні гризуни – перебувають у зоні ризику. Вони не можуть швидко втекти від вогню та задимлення.

Що с кіньми Пржевальського?

За попередньою інформацією – все нормально. Аварійний персонал та співробітники Заповідника не знаходили на території постраждалих або загиблих тварин.

Скільки тварин загинуло, які види постраждали найбільше?

Поки що точну цифру з цього приводу назвати неможливо.

Немає коментарів:

Дописати коментар