Translate

14 квітня 2020 р.

Основний ризик пожежі у Чорнобилі - вдихання через дим дрібних радіоактивних частинок, - NYT

                                                                                                               фото з сайту nytimes

У світі активно обговорюють пожежу, яка поширилася у зоні відчуження навколо покинутої Чорнобильської станції. Великий вогонь посилює радіацію, хоча її рівні в столиці Києва залишаються нормальними.

Як пише The New York Times, пожежники ведуть боротьбу з дикими пожежами, які проходять через радіоактивний ліс на занедбаній території навколо Чорнобильської атомної станції, де рівень радіації значно нижчий, ніж був одразу після аварії 1986 року, але все ще становить ризик.

Радіаційні показання у районі диких пожеж, де кружляє дим, були підвищеними, і більшу частину минулого тижня вітер дме у сільські райони Росії та Білорусі. Вітер перемістився у п’ятницю у напрямку Києва, столиці України, але влада стверджує, що рівень радіації все ще нормальний у місті, населення якого становить близько трьох мільйонів.

"Але сильний вітер може поширити пожежі на залишки атомної станції та обладнання, яке було використано для очищення катастрофи, - заявила в телефонному інтерв'ю виконуюча обов'язки керівника відомства, яке здійснює нагляд за територією, Катерина Павлова. - На даний момент ми не можемо сказати, що вогонь стримано".

Після Чорнобильської катастрофи 1986 року влада створила територію навколо заводу, відому як Зона відчуження,  коло з радіусом майже 18 миль, відгороджене колючим дротом. Доступ до зони обмежений, за виключенням працівників і туристів.

З часом радіація осіла в ґрунті, де відбувався в основному нешкідливий період напіврозпаду. Але коріння моху, дерев та іншої рослинності поглинули деяку радіацію, яка тепер під час пожежі виходить на поверхню, поширюючи радіоактивні частинки в дим.

Відтак, в закритому через коронавірус режимі Україна зараз сама бореться з пожежами в постапокаліптичному ландшафті Чорнобильської зони, пише видання.

Повітряні пожежі спалахують там часто, але масштаби палаючої сухої трави та соснових лісів цієї весни, після теплої і сухої зими, зараз набагато  більші, ніж типові пожежі в Чорнобилі.

Агентство управління зонаю відчуження, урядове відомство, яке керує територією, заявило, що за минулий тиждень пожежі спалили понад 8 600 гектарів. До суботи в зоні відчуження працювало близько 400 пожежників, 100 пожежних машин та кілька вертольотів.

За даними Державного центру радіаційної та ядерної безпеки, забруднений дим, як очікується, потрапить до Києва. Однак рівень випромінювання в повітрі буде безпечним. Очікується, що це буде близько сотої рівня, який може спричинити  надзвичайну ситуацію.

Агентство управління зоною відчуження намагається захистити критичну інфраструктуру в Чорнобильській зоні, зокрема, саму станцію і так звані "могилбники", або стоянки покинутих, сильно забруднених вантажівок та гусеничних транспортних засобів, що залишилися від первинної катастрофи, заявили чиновники. "Ми працювали всю ніч, копаючи протипожежні установки навколо заводу, щоб захистити його від пожежі", - сказала пані Павлова.

Причину пожеж не встановлено. Однією з можливостей є те, що вогонь навмисно підпалили фермери, щоб очистити стерню з довколишніх полів, а він поширився в зону.

Зона відчуження - страшний ландшафт покинутих сіл, радіоактивного "могильника", порожніх полів та густих соснових та березових лісів, відкладених у вічність як експеримент із зменшення ядерної катастрофи. Ідея полягала в тому, щоб через ізоляцію обмежити летальність випромінювання.

На сьогодні небезпека мінімальна. Вчені говорять про те, що середній рівень радіації в зоні становить приблизно чверть від того,  як це було безпосередньо після вибуху та пожежі.

Радіоактивні елементи деградують з передбачуваними інтервалами, які називаються періодами напіврозпаду, які можуть сильно відрізнятися. Середній час напіврозпаду частинок у Чорнобилі становить близько 30 років.

"Основний ризик пожеж пов'язаний з вдиханням через дим дрібних радіоактивних частинок, викинутих років тому з відкритого ядра Чорнобильського реактора, - сказала Олена Міскун, експерт із забруднення повітря з екологічної групи "Екодія". - Вітер може підняти гарячі частинки у повітрі разом із попелом та подути до населених пунктів". Також радіоактивні частинки можуть осідати на садах або полях і згодом вживатись у їжу.

"Нам пощастило, що зараз введені карантинні заходи, - сказала вона.  - Люди залишаються вдома, менше ходять і носять маски"

А тим часом, занепокоєння викликає саме той факт, що горить заражений ліс.  "І правда, зараз горить Рудий ліс - найбільш заражена точка Зони відчуження. Вітер - на Чернігів і далі в Гомельську область. Закривайте вікна і не вивішуйте речі на вулиці. Що цікаво: і пожежа і напрямок вітру незмінні вже 3 дні", - написав на своїй сторінці у Фейсбук Олексій Василюк, вчений-еколог.
 

 фото з ФБ-сторінки Олексія Василюка

Коні з чорними ногами і вдруге знищені села: раніше ми подавали хроніки Чорнобильської пожежі можна подивитися тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар