Translate

14 квітня 2020 р.

Українські річки просять дощів: за рівнем водонаповнення ми десь між Чадом і Суданом

Уже чотири роки поспіль в Україні спостерігається катастрофічне маловоддя

фото з сайту unn

Епідемія коронавірусу - не єдина проблема, з якою впритул стикнулися українці. Нам ще й загрожує дефіцит води. Літо та осінь 2019 року були надзвичайно сухими, зима - безсніжною, весна також відзначається недостатністю опадів. Як наслідок - рівень водонаповнення українських річок критично низький.

Не так давно Державне агентство водних ресурсів оприлюднило заяву про те, що вперше в Україні може відбутися обмеження прав водокористувачів. Таке сталося вперше за 120 років.

На сьогодні басейн Дністра наповнений лише на 50%. А тепер є ризик весняної посухи, бо маловоддя може призвести до пересихання дрібних річок.

Наприклад, катастрофічно обміліла річка Тетерів. "Річка майже зовсім без води, а рівень водосховища на найнижчій позначці. 1993 і 2004 роки були маловодними, але такої критичної ситуації ще не було", - кажуть в КП "Житомирводоканал".

За інформацією Укргідрометцентру, сьогодні на більшості річок України спостерігається низька водність.  Загалом, уже чотири роки поспіль у нас в країні фіксується катастрофічне маловоддя. Водойми наповнюються максимум на 80% від норми. Це призводить до зміни їх гідрологічного циклу. А також  сприяє інтенсивному забрудненню, адже скиди забруднених (вторинних, очищених і слабо очищених) вод розраховуються виходячи з наповнюваності водойми на 100%, кажуть фахівці Національної Екологічної Ради України. У 2019 році в вітчизняні водойми було скинуто понад 2 млрд куб м різних стоків. З них 1/3 це неочищені.

В результаті загинули всі або майже всі водні живі ресурси в 2140 водоймах. Тільки в останні місяці відбулися резонансні отруєння водойм в Херсонській, Сумській, Полтавській, Житомирській областях, під час яких загинула не тільки риба, а й жаби, черепахи, бобри, качки...

За роки незалежності в Україні вже зникло більше 10 тисяч малих річок. На сьогодні у нас  налічується 63 тисячі річок, 400 тисяч ставків, 1 100 водосховищ. І в той самий час ми значимось як маловодна країна. Ті джерела, що залишилися, забруднені настільки, що ми не можемо брати з них питну воду.

Останні дослідження, проведені на замовлення Світового банку, поставили нас на 125 місце з 180 країн за кількістю питної води на душу населення. Україна стоїть між Чадом і Суданом, африканськими країнами. А якщо брати посушливу Херсонську область, то там справи набагато гірші.

Зараз почався дуже важливий період - нерест риби. Від того, як він пройде, залежить майбутнє наших водойм і чисельність риб'ячих зграй в них. Відсутність весняної повені, яка наповнювала водою природні нерестовища, негативно відобразиться на нересті. Зараз нерестовища сухі, рибі нема де нереститися.

Річка Тетерів - не єдина, яка опинилася в критичному стані. Наприклад, річки Ірпінь і Буча в Київській області сьогодні просто гинуть.

"Існує програма екологічного оздоровлення басейну Дніпра. Але безглуздо лікувати головну річку країни, не звертаючи уваги на малі річки, які її наповнюють - говорить голова Національної Екологічної Ради України Олександр Чистяков - Україні давно вже потрібна нова водна політика. Всю прісну воду країни необхідно визнати стратегічним ресурсом та підходити до її охорони і використання тільки з цієї позиції. Катаклізми зі зміною клімату рукотворні. За кожним випадком стоїть конкретне людське ім'я. Сьогодні у нас з'явився шанс переглянути своє ставлення до навколишнього природного середовища, почати будувати з ним поважні відносини, не повторювати минулих помилок і змінити навколишній світ на краще".

Немає коментарів:

Дописати коментар