Translate

12 квітня 2020 р.

Коні з чорними ногами і вдруге знищені села: хроніки Чорнобильської пожежі (фото)

фото з ФБ-сторінки Сергія Гащака
Вже понад тиждень палає Чорнобиль. Величезні території охоплені вогнем, до деяких з них неможливо підступитися - вогонь намагаються загасити з авіації.

Зона відчуження оповита густим димом, який з вітром розноситься Україною і  доходить до сусідніх держав. А разом з димом у повітря здіймаються радіонукліди, які вже встигли піти у землю за 34 роки після аварії. А тепер, завдяки вогню, все це знову виходить назовні.

За даними ДСНС України, станом на 9:00 12 квітня у Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення підрозділами ДСНС спільно з працівниками лісової охорони ДАЗВ продовжується гасіння пожеж на території Корогодського, Котовського та Денисовецького лісництв.

Спостерігається горіння трав’яного настилу та лісової підстилки окремими осередками. До гасіння пожеж залучено 353 особи 89 одиниць техніки, у тому числі 3 літаки АН-32П та 2 вертольоти ДСНС, якими 11 квітня здійснено 107 скидів (250 т води).

                                                                                                    фото (3) з ФБ-сторінки Сергія Гащака

"Вчора вечір в Чорнобилі був "стрьомний". З вогнем боролися море людей і техніки. Але він просто ломився до будинків з боку Леліва, - написав на своїй сторінці у Фейсбук Сергій Гащак, вчений-біолог Чорнобильського центру з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології, дослідник фауни Чорнобильської зони відчуження. - Зізнатися, готувався до гіршого, почав готувати речі до евакуації. Але вже десь до 23:00 намітився перелом. У всякому разі, руху вперед не було. А до першої години ночі зрозумів, що можна і поспати. Вогонь ще палав у багатьох місцях, але явно здавався. Що відбувалося в цю ніч на в'їзді в Чорнобиль не знаю. Там була передова. Там були тільки ті, хто там повинен бути.


Ранок принесло змішані почуття. Немає вогню, мало диму, сонце, птиці, блакитна вода, квітучі дерева, кульбаби. Виявилося, що вогонь далеко не всі спалив навколо затоки. Як і за яким принципом просувався, чому знищував одне і пропускав інше,  не зрозуміло.

...На перехресті перед Чорнобилем ситуація більш однозначна. Вогонь перескочив асфальтову трасу, як ніби її й не було. Зупинили його тільки перед експозицією техніки 1986 року. Лелівська сторона - вся горіла, можливо, від села нічого не залишилося. На захід від дороги, навпроти, ніяких ознак, пощастило. Вогонь лише частково підпалив луки, але до Чорнобиля так і не дістався. 


Полісмени у Лелів в центр мене не пустили, там між Копачем і Чистогалівкою підіймалися клуби диму. Але розповіли, що сьогодні виходили пржевальці на дорогу. Бідні, не знають куди податися. Навколо стільки суєти, диму, вертольоти. 

На заході, десь за Дібровою, як і раніше, валять густі клуби диму. Там зараз складніше, ніж в центрі. Але і тут поки далеко до "нормалізації". Пожежні розрахунки розподілилися уздовж дороги. Хтось, напевно, і в лісі... З милості якогось недоумка, замість того, щоб ізолюватися на карантині, і буду роздумувати, коли ж на річку виїхати можна, вони ризикують здоров'ям і труяться димом. А скільки живності загинуло!", - написав вчений.

"На жаль, ранок приніс лише невеликий перепочинок. До обіду вітер розгулявся - і над зоною встало вже  три стіни диму. Схоже, найгірше за все - на заході, за Дібровою. Що там може горіти после 2015 року, не знаю. Та вогню видніше. 

Не менш потужна пожежа запалав між Чистогалівкою, Стечанкою і Корогодом. Але для Чорнобиля більше занепокоєння доставляло горіння Леліва і, мабуть, сосняків в районі бази "Смарагдове", - написав Сергій Гащак вже наступного ранку. - Дим валив прямо на нас. Від повторення вчорашнього жаху рятували лише вчорашні суцільні горільники. Як там справлялися пожежники не знаю, дорогу перекрили. Все, що можна було бачити, це - вертоліт з "відерцем" води. Черпав, мабуть, десь в каналі біля третьої черги ЧАЕС (чому там, важко пояснити, може "регламент"!). І - назад в хмару диму. Через велику відстань від місця спостереження, здавалося, він ледве пересувається, як дід з хворими ногами. Зізнаюся, викликав почуття жалю. 


На автомобільному мосту через Прип'ять дув такий вітруган, що мимоволі задавався питанням, як пілоти взагалі з цим справляються? І невже ці "примочки" здатні принести хоч якусь користь... Але видно, тим, хто був на землі, навіть такі краплі несли полегшення. 


Сонце сіло в клубах диму. Вночі вітер стихне, впаде температура, хочеться сподіватися, що і пожежа заспокоїться. Хтось буде за ним стежити і вночі. Боюся, що завтра і післязавтра все повториться. Дощ обіцяють тільки у вівторок...".

                                                                                                   фото (11)  з ФБ-сторінки Сергія Гащака 

Загалом, пожежа у Чорнобилі не може залишити у байдужим. Користувачка Viktoriya Hnativ пише: "Ми молилися за Австралію, коли вона була у вогні. Молилися за Нотр-Дам, і за Амазонській ліс, коли вони горілі.  Всі активно постили картинки зі словами жалю і співчуття.

Сьогодні вже 8-ий день як горить Чорнобиль. І це наша з вами країна, де всі ваші репости новин і слова співчуття? Чому ми забули? Чому ми ігноруємо це? Невже це недостатньо важливо?

Рятувальники восьмий день не можуть погасити вогонь, палають ліси, тварини, будинки! Деякі села можуть повністю вигоріти! Деякі з них вдалося евакуювати. Давайте молитися тепер і за Чорнобиль, Україну!", - емоційно написала вона.
фото (2) з ФБ-сторінки Viktoriya Hnativ

Продовжує вести фоторепортажі з палаючої зони відчуження і член Громадської Ради Державного агентства України з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко.

фото (3) з ФБ-сторінки Ярослава Ємельяненка

Чорнобиль переживає черговий армагеддон. А дощі прогнозують аж на вівторок...
Раніше ми писали, що підпали у Чорнобильській зоні можна назвати не інакше, як терористичним актом.

Немає коментарів:

Дописати коментар