Translate

11 квітня 2020 р.

Чорнобиль і далі палає: що відбувається у зоні відчуження (фото)


фото з ФБ-сторінки  Ярослава Ємельяненка

Вже тиждень горить Чорнобильська зона. У повітря розлітається радіоактивний попіл, який з вітром розноситься Україною, іде на Київ, на сусідню Білорусь.

Член Громадської Ради Державного агентства України з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко називає це не інакше, як терористичним актом. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

"Зараз у Чорнобильській зоні відбувається ТЕРОРИСТИЧНИЙ АКТ. В самому центрі закритої, забрудненої радіацією території відбулись підпали сухої трави в декількох місцях.

Коли горить чорнобильська природа, у повітря здіймаються радіонукліди, які вже встигли піти у землю за 34 роки після аварії. З димом ці радіонукліди розносяться за вітром. Залежно від інтенсивності пожежі та вітру – чи залишаючись в межах Чорнобильської зони, чи виходять навіть до територій сусідніх держав.

Тобто, завдяки паліям, радіонукліди, на локалізацію яких тисячі людей поклали своє здоров'я і навіть життя, виходять за межі Чорнобильської зони і розносяться по населеним пунктам.

Тому підпал в Чорнобильській зоні - це ТЕРРОРИЗМ. Національного масштабу чи навіть міжнародного.

Зараз в Чорнобилі карантин. Там немає працівників підприємств. А на території радіоактивного с.Чистогалівка, де відбувся один з підпалів, немає жодного офіційного відвідувача навіть коли зона працює на повну. Це глухомань, де ходять тільки нелегали.

Всі знають, що за останні роки через бездіяльність відповідальних структур, зона перетворилась на майданчик для самореалізації нелегалів-вандалів. Вони регулярно влаштовують акції вандалізму, знищуючи пам'ятки та об'єкти, які зараз проходять процедури включення в списки всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Та навіть хизуються, відкрито заявляючи у соцмережах про свою участь у підпалах Чорнобильської зони!
фото з ФБ-сторінки  Ярослава Ємельяненка

Я звертаюся до Служба безпеки України та Міністерство внутрішніх справ з вимогою виконання своїх обов’язків:

1 - внесення відомостей про кримінальне правопорушення за статтею ККУ №258 «Терористичний акт» до ЄРДР та відкриття кримінальної справи,

2 – негайне розслідування всіх вже відомих заяв та фактів підпалу в Чорнобильській зоні,

3 – знаходження та притягнення до кримінальної відповідальності всіх причасних до вказаних фактів осіб,

4 – подальше упередження можливості скоєння подібних злочинів".

Звернувся активіст і до президента Зеленського. "Прийшовши до влади, ви приділили багато уваги розвиту Чорнобильського туризму. Ваш наказ №512 стимулював реальні зміни, яких так довго чекав Чорнобиль. За уваги ваших міністрів та відомств, нарешті зрушили з місця наші ініціативи з надання Зоні статусу всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ми нарешті змогли відкрити нові туристичні маршрути та навести лад в Чорнобильському туризмі, який є міжнародним обличчям туристичної України.

Зараз все це ПРОСТО ЗГОРАЄ.

Я прошу вас взяти під особистий контроль дії силових структур щодо викладених вище фактів".
фото з ФБ-сторінки  Ярослава Ємельяненка

Наразі, за даними ДСНС України, станом на 7:00 11 квітня у Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення підрозділами ДСНС спільно з працівниками лісової охорони ДАЗВ продовжується гасіння пожеж на території Корогодського, Котовського та Денисовецького лісництв.

Cпостерігається горіння трав’яного настилу, очерету та лісової підстилки окремими осередками.

фото ДСНС
До гасіння пожеж залучено 312 особи та 83 одиниці техніки, у тому числі 3 літаки та 3 вертольоти ДСНС, якими 10 квітня здійснено 96 скидів (240 т води).

Радіаційний фон по м. Києву та Київській області у межах норми та не перевищує природних фонових значень (м. Київ – 0,013 мР/год, Київська область – в межах 0,011 мР/год. при допустимому фоні 0,05 мР/год).

У зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення рівні потужності еквівалентної дози гамма випромінювання не змінилися (м. Чорнобиль – 0,020 мР/год., на КДП Дитятки 0,01 мР/год. при контрольно допустимому рівні до 0,055 мР/год.).

Так  виглядяє пожежа біля міста Чорнобиль.  Горить й дуже радіоактивна Читогалівка.

фото з ФБ-сторінки Ярослава Ємельяненка

"Ми очікуємо, що біда прийде з повідомленням на державному рівні чи боїмося нових вірусів, але взагалі не помічаємо, як знищуємо світ навколо себе просто зараз.

Горять ліси у Чорнобильській зоні відчуження. Найвірогідніша причина – навмисний підпал.

Радіаційний фон (показники по гаммі та беті) на заході зони відчуження, де відбулася пожежа, трохи піднявся, але не суттєво та не перевищив контрольні для цієї місцевості рівні.

На жаль, ми не маємо повної картини радіаційного забруднення без перевірки аерозолів у повітрі, наразі цим займаються відповідні служби. Але судячи з того, що фон по гаммі і беті різко падав, варто було тільки трохи відійти від місць горіння, сподіваємось, що з аерозолями така ж ситуація: далеко від місць займання вони не поширилися", -- повідомляє Ярослав Ємельяненко.

"Велика вдячність хлопцям з пожежної охорони, що завзято борються з результатами людської тупості та егоїзму! А інші тим часом знищують природу, забруднюють повітря, яким ми дихаємо, та перетворюють кожен наш день на перебування у пеклі просто тому, що комусь захотілось спалити листя на городі, позбутися трави на полях чи важко було загасити недопалок", - написав він на ФБ.

фото з ФБ-сторінки Ярослава Ємельяненка
Раніше ми писали, що в Україні у  пожежах живцем гинуть тисячі тварин, гнізда птахів, горять адмінбудівлі.

Немає коментарів:

Дописати коментар