Translate

10 квітня 2020 р.

Україна у вогні: у пожежах живцем гинуть тисячі тварин, гнізда птахів, горять адмінбудівлі


фото ДСНС 

Масові і безглузді підпали в сухої трави в Україні тривають. Невігласи продовжують палити сухостій, вважаючи, що таким чином удобрюють землю чи позбавляються кліщів на пасовиськах.

Дивно: ще недавно ми переймалися пожежами в Австралії та Сибіру, оплакували кенгуру і коал, а тепер палимо свої ж ліси і поля, знищуємо все живе на сотнях гектарів, заживо палимо тварин та їх дитинчат, гнізда птахів, сотні дерев... І задихаємося від диму, який нищить наші легені не гірше від коронавірусу. Де здоровий глузд?

Так, за даними ДСНС України, лише за минулу добу маємо 511 випадків загорянь на відкритих територіях та у природних екосистемах! З початку року маємо 16  634 випадки загорянь, що знищило 19 217 гектарів екосистем!

А учора на Житомирщині спалили сухостій разом із сільрадою. Будівля згоріла повністю. Хтось підпалив суху траву в селі, а вогонь перекинувся на адмінбудівлю. Таке трапилося у селі Будо-Бобриця. Полум'я охопило площу в 1 гектар і згодом перекинулося на адмінбудівлю. Вогнеборцям знадобилось близько 5 годин, аби загасити вогонь, повідомляє  УНІАН.


 "Запам’ятайте, суха торішня трава - не сміття, а частина екосистеми створена самою природою. Ті, хто стверджують що спалювати траву корисно - помиляються самі і вводять в оману інших. Під час випалювань гине насіння рослин як на землі, так і під землею. Виживає, як правило, найгрубіша трава і бур’ян, заглушаючи при цьому ослаблену іншу флору. Гинуть практично усі живі істоти, що живуть у траві та на поверхні ґрунту", - звернулися до людей у спільноті.

Нагадуємо, що за підпал сухої трави загрожує адміністративна відповідальність за статтями 77 та 152 закону України. Паліям загрожує штраф від 340 грн до 1360 грн для громадян, а для посадових осіб – від 850 до 1700 грн.

фото з ФБ-сторінки ДСНС

"Є люди, які свято вірять, що весняні пали трави – найкращий спосіб позбутися кліщів. У мене такі міри викликають величезні сумніви. Власні спостереження за луговими (dermacentor reticulatus) і пасовищними кліщами (dermacentor marginatus) підтверджують прямо протилежне. На тих ділянках, що систематично випалюються, кліщі нікуди не діваються. Вже через місяць після палів вони знову сидять на травинках з розпростертими обійманимив очікуванні своєї теплокровної жертви", - пишу користувач ФБ Любов Ільмінська.

"Позбутися кліщів повністю палами не можливо з тої самої причини, чому не можна позбутися їх за допомогою акарицидів. Вогонь та хімія не знищують кладки яєць, німф, личинок які в момент обробки території знаходились в укритті (в тріщинках землі, під корою дерев, під грудочками, камінцями). Крім того, кліщі та їх німфи активно «подорожують» на птахах, собаках, мишах, котах, домашній худобі тощо. З першою пташкою чи звірушкою на згарище потрапить наїджена кров’ю самка кліща і відкладе свої кілька тисяч яєць.

фото з ФБ-сторінки Любові Ільмінської

Натомість у вогні гинуть всі природні вороги кліщів - туруни, різні види крупних мурах, паразитичні їздці, оси, стафіліни. Єдине місце, де за власними спостереженнями протягом тривалого часу, не було виявлено взагалі жодного кліща – кілька ділянок яру, які не випалювались понад 8 років, поблизу колоній лугових мурах (formica pratensis). Це найближчі родичі лісових формік. Виглядають подібно до них, будують мурашники з величезним куполом, ведуть схожий образ життя. Тільки живуть не в лісі, а на відкритих сонячних ділянках. Через зменшення площ і руйнацію лучних екосистем ці мурахи потрапили до міжнародного червоного списку МСОП зі статусом «близький до загрозливого стану». Хижі комахи легко знаходять личинок кліщів навіть у найменшій щілинці. Проте з кожним палом їх кількість та видове різноманіття зменшується.
фото з ФБ-сторінки Любові Ільмінської

В Україні живе кілька видів іксодових кліщів небезпечних для людини. Деякі з них не мають ніякої прив’язки до лісу, тому їх легко можна зустріти навіть на коротко стриженому газоні. Всі вони є переносниками кількох видів борелій, бабезіозу, ерліхіозу, анаплазмозу і т. д. Ці хвороби не смертельні, але якість життя здатні суттєво зіпсувати (з власного досвіду). Отож, паліть далі, розорюйте далі, донищуйте остаточно хиткий природний баланс. Може тоді, якщо не коронавірус, то хоч бореліоз чомусь навчить", - пише активістка.

Тим часом ДСНС наполегливо закликає громадян не провокувати пожежі у природних екосистемах!

Категорично забороняється:
- створювати смітники та спалювати відходи;
- розводити багаття у лісі та лісопосадках;
- палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;
-залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
- спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях;
- дозволяти дітям бавитися із сірниками та запальничками.



Тим часом на сайті офіційного інтернет-представництва Президента України триває підпис під електронною петицією щодо посилення відповідальності за підпал сухої трави, дерев та інших біологічних залишків на території України (№22/091868-еп)

"В результаті систематичних (особливо весною 2020 року) підпалів сухої трави, дерев та інших біологічних залишків на території всієї України природному середовищу, життю та здоров'ю людей та екосистемам України завдається значна шкода, а саме:
- знищується тваринний та рослинний світ (червонокнижні тварини та рослини),
- майнові збитки на пожежогасіння та подолання наслідків пожеж;
- небезпека життю та здоров`ю громадян України.
Зокрема, в результаті підпалу сухої трави в Зоні відчуження Чорнобильської АЕС і розповсюдження радіоактивних решток по навколишнім населеним пунктам, зокрема столиці, громадяни України наражаються на небезпеку зазнати радіоактивного опромінення внаслідок пожежі, що як ми знаємо з досвіду, має непоправний вплив на здоров`я людей та майбутні покоління.
У зв’язку з вищевикладеним, ми, громадяни України, що підписалися нижче, просимо Президента України, у найкоротші строки виступити із законодавчо ініціативою та сприяти прийняттю законів, які будуть гарантувати наступне:
1. Збільшення штрафу за підпал сухої трави у 1000 разів у порівнянні зі встановленим ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та введення альтернативного виду відповідальності у вигляді громадських робіт (прибирання парків, вулиць, туалетів загального користування та ін..). строком від 6 місяців, якщо майновий стан порушника не дозволяє сплатити суму штрафу.
2. Доповнення частини 1 статті 258 «Терористичний акт» Кримінального кодексу України діянням по підпалу сухої трави, дерев та інших біологічних залишків у заповідних зонах, національних парках, територіях, які охороняються, та Зоні відчуження Чорнобильської АЕС.
3. Направлення надходжень від сплати порушниками штрафів на фінансування роботи відповідних контролюючих органів.
4. Виплату винагороди у розмірі 10% від сплаченої порушником суми штрафу викривачам осіб, які скоїли підпал.
5. Чітке визначення органів державної влади, які будуть здійснювати контроль та притягнення порушників до відповідальності. Забезпечення цих органів необхідними засобами для реалізації покладених на них обов’язків!, - йдеться у петиції.
автор фото Олексій Дубовик

На сьогодні зібрано  4796 голосів з 25000 необхідних. Для того, щоб долучити свій голос, перейдіть сюди. Залишилося 87 днів.

Раніше ми публікували фото наслідків підпалів, зроблені за допомогою дрона.

Немає коментарів:

Дописати коментар