Translate

23 квітня 2020 р.

Північний Льодовитий океан втратить морську кригу вже до 2050 року, - вчені

Через глобальне потепління арктичні літа невдовзі "оголюватимуть" океан фото espreso.tv

Протягом мільйонів років Арктика дотримувалася  безперервного ритуалу, коли взимку площа арктичної морської криги розширювалася,  а влітку лід відступав, танучи назад в океан.

Та в епоху антропогенних змін клімату потоки цього циклу порушилися, пише sciencealert.  Протягом останніх десятиліть загальна площа покриття арктичного морського льоду занепадала, зменшуючись і відступаючи з кожним роком. Тим не менш, Арктика залишалася замерзлою та вкритою морським льодом навіть влітку.

Новий аналіз численних моделей клімату передбачає, що Північний Льодовитий океан вже у цьому столітті перестане вкриватися кригою влітку, і це стосується навіть найкращих сценаріїв, в яких людство суттєво скорочує викиди в атмосферне середовище.
фото sciencealert.

"Якщо ми скоротимо глобальні викиди швидко та суттєво і, таким чином, збережемо глобальне потепління нижче 2° C відносно допромислових рівнів, льодовиковий морський лід все одно періодично зникатиме влітку, і станеться це вже до 2050 року", - говорить полярний геофізик Дірк Нотц з університету Гамбурга в Німеччині.

У новому дослідженні Нотц та його команда вивчили відмінності різних кліматичних моделей, що імітують еволюцію льодовикового арктичного моря в майбутньому.
Sea ice area at the end of the Arctic summer in 1979, at left, versus 2019. (Dirk Notz)
                                                                                                                            фото sciencealert
У більшості моделей Північний Льодовитий океан стає морем, вільним від льоду (sea-ice free) - коли територія морського льоду охоплює менше 1 мільйона квадратних кілометрів - ще до того, як ми досягнемо 2050 року, і незалежно від гіпотетичного сценарію.

Хоча результати, безумовно, шокують, загальний прогноз незамерзаючої Арктики не є неочікуваним. Вчені роками прогнозували цей результат, передбачаючи зникнення Арктики, і тепер важливо, що це може означати для інших екосистем.

Вчені кажуть, що при меншій кількості льоду в Арктиці буде відбиватися менше сонячного світла, а наша гаряча планета поглинатиме ще більше тепла від танення Північного полюсу. "Це вулиця з двома смугами, - пояснила ще в 2018 році кліматолог NASA Клер Парксінсон, яка не була причетною до цього дослідження. - Потепління означає, що менше льоду буде утворюватися і більше льоду буде танути, але "менше льоду" означає, що менше сонячної енергії відбиватиметься, і це сприяє потеплінню".

Вчені кажуть, що є й хороша новина: ми можемо все-таки зберегти арктичне літо, якщо  якщо нам вдасться стрімко скоротити викиди CO2.

Раніше ми писали, що через скорочення площ морської криги білий ведмідь може зникнути як вид вже протягом цього століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар