Translate

27 лютого 2020 р.

Білий ведмідь може зникнути як вид вже протягом цього століття

27 лютого - Міжнародний день полярного ведмедя

фото з сайту animal.in.ua


"Завдяки" глобальному потеплінню, площі морської криги у полярних районах скоротилися настільки, що білим ведмедям нема де жити і полювати. Голод жене їх до людей, де вони  змушені копирсатися у смітниках у пошуках їжі - і це жалюгідне видовище. Якщо не вжити заходів, вже у найближчому майбутньому білі ведмеді можуть зникнути як вид.

За класифікацією МСОП (Міжнародного союзу охорони природи), білий ведмідь відноситься до уразливих видів. Він ведмідь охороняється "Червоними книгами" багатьох країн, існують міжнародні угоди з охорони білого ведмедя, створено спеціальні охоронні зони (наприклад, на острові Врангеля).

Проте, незважаючи на це, критично знижується площа плавучої криги на морі, яка є основною "базою" для білого ведмедя: тільки там вони можуть полювати на свою основну здобич - тюленів. Ось чому полярні ведмеді дедалі частіше намагаються вполювати моржів, проте для них це небезпечно. Морж може запросто вбити або травмувати ведмедя. І якщо самцям часом вдається перемогти, то самиці з ведмежатами лишаються голодними.

"Ці білі гіганти просто не здатні забезпечити себе їжею, через що гинуть. І з ними може трапитися те саме, що свого часу спіткало орла степового в Україні, - каже Юрій Кириченко, заступник директора Миколаївського зоопарку. - Нагадаю:  у другій половині минулого століття ховрахи були оголошені ледве не ворогами народу, адже з'їдали певну частину урожаю зернових. Тому їх почали масово винищувати - навіть давали гроші за кожного вбитого ховраха. За короткий час популяція ховрахів, які є основним джерелом харчування для орла степового, була практично винищена. А за нею в Україні повністю зник і цей вид орла.

Коли щезне крига і тюлені, якими харчується білий ведмідь, щезне і він. На жаль, ці прогнози є дуже реалістичними. Через глобальне потепління білий ведмідь може зникнути як вид вже протягом цього століття".

До слова, саме білий ведмідь є найбільшим сухопутним хижаком. Самиці дещо дрібніші, а самці ростуть все життя. Були випадки, коли вони досягали тонни ваги, а зріст при вставанні на задні лапи сягав трьох з гаком метрів.

До речі, білий ведмідь - єдиний з усіх ведмедів, який має хутро на підошвах лап. Воно дозволяє не ковзати по кризі.

Хоча білий ведмідь відокремився від бурого приблизно 200 тисяч років тому, і сьогодні трапляються випадки схрещування між ними, причому ці гібриди цілком життєздатні і дають власне потомство. Раніше бурий і білий ведмеді не пересікалися, бо мали різні ареали. А тепер, коли білому ведмедю доводиться виходити на берег, він потрапляє на одну територію з бурим.

Тож, доки будуть плавуча крига і тюлені, будуть і ведмеді. Людство намагається зупинити глобальне потепління, але поки марно. І білий ведмідь - один з видів, який відчуває це на власній шкурі. І якщо нічого не зміниться, рано чи пізно ми втратимо цей вид тварин.

Немає коментарів:

Дописати коментар