Translate

15 травня 2020 р.

Чому травневі дощі не врятують Україну від посухи

Вода затримається у метровому шарі і швидко випарується

фото з сайту epravda.com.ua

Цьогоріч Україна стикнулася з маловоддям і посухою. Басейни головних річок наповнені лише на 50% від норми, пересохлі грунти не можуть прогодувати посіви, а лише розвіюються вітром - згадати хоча б пилові бурі, з якими українці стикнулися цієї весни.

За сезон вересень 2019-травень 2020 в Україні випало трохи більше 70% від з норми опадів для цього періоду. За даними начальника Головного центру аналізу, прогнозування гідрометумов і гідрометзабезпечення Українського гідрометцентру Анатолія Прокопенка, за вказаний період випало 153 мм вологи, при нормі 211 мм. І такий стан справ експерти вважають критичним, пише Главком.

Для розуміння: 1 мм опадів - це літр води на 1 квадратний метр. Територія України - 604 тис км2 або 604 млрд м2. Тобто недостача 58 мм опадів у масштабах країни означає, що за вісім місяців ми недорахувалися 35 трильйонів літрів води. А це - майже десять Київських водосховищ.

Аграрії теж б'ють на сполох - майбутні врожаї під загрозою. Адже волога в ґрунті  накопичується в основному в осінній, зимовий і весняний періоди, а вже в кінці травня вже починається посушлива погода. Брак дощів восени, безсніжна зима та посушлива весна призвели до того, що вологи в метровому шарі до початку травня практично не було.

Ті дощі, які випали  Україні в середині травня, ситуацію не врятують. А подекуди ще й погіршать: сильні грози та град просто знищують посіви, які вижили після аномальної зими.

"Опади мають локальний характер, вони короткочасні. При цьому в основному дощі на заході та півночі України - на Закарпатті, Волині, Житомирщині, Київщині. На півдні їх дуже мало. Наприклад, якщо в столиці випадає 10-15 мм опадів, то на Херсонщині - 0-0,4 мм. На жаль, я поки нічого доброго не бачу", - каже  Анатолій Прокопенко.

Відсутність снігу і мала кількість дощів, які спостерігаються вже не перший рік, призвели до того, що в Україні стали масово міліти ріки, озера і водосховища. Вони вкрай важливі з точки зору зрошення полів, адже займатися аграрним бізнесом в південних областях без поливу - заняття сумнівне. 

За даними екс-голови Державного агентства водних ресурсів України Ірини Овчаренко, загальний забір води в Україні в 2019 роцi склав близько 11 млрд кубометрів, з них на питні потреби пішло 10%, решту майже навпіл поділили між собою сільське господарство і промисловість. Близько 70% потреб країни водою забезпечує басейн Дніпра, однак до початку травня він отримав всього половину кліматичної норми опадів, тому тепер проблеми з водопостачанням сільськогосподарських і промислових підприємств – цілком реальна перспектива.

Складна ситуація спостерігається і на Десні, головній притоці Дніпра. Рівень води в районі Чернігова впав на п'ять метрів нижче норми, така ситуація відбувається вперше за 140 років спостережень. Як повідомляє в своєму Facebook голова Чернігівської облдержадміністрації Андрій Прокопенко, зараз в області опустили всі 1715 затворів на спорудах, що регулюють рух води. Це потрібно, щоб зберегти воду в каналах для питного водопостачання та аграрних цілей.

"На кількість і якість водних ресурсів, зрозуміло, впливає господарська діяльність. Навіть така безневинна, як нам здається, річ, як викопати ставок, призводить до підтягування певного обсягу води в штучно створений об'єкт, тим самим зменшуючи її кількість в річці або іншій водоймі. Безліч малих річок в Україні зникли саме з цієї причини. І це я навела приклад тільки одного виду діяльності. Штучні чинники провокують зміну природних", - пояснює Ірина Овчаренко.

Саме господарська діяльність, за великим рахунком, призвела  до знищення такої перлини України, як Шацькi озера. Зокрема, поступово зникає Світязь. Проблема в тому, що в декількох десятках кілометрiв, на території Білорусі, вже давно ведеться розробка крейдового родовища "Хотиславське". Глибина шахт дійшла до рівня підземних вод, і тепер Шацькі озера поступово перетікають в нові "резервуари". Схожа ситуація склалася в Красилівському районі Хмельницької області. Там пробурили артезіанські свердловини, які забезпечують водою Хмельницький. І тепер села району страждають від відсутності води: висохли криниці, джерела і невеликі річки.

Втім, селяни і дачники повсюдно стикнулися з порожніми колодязями - води немає вже на 10-метровій глибині.

Головна причина, звичайно, відсутність опадів. Відповідно, відбулося зниження ґрунтових вод, які залягають на першому водонепроникному шарі земної кори і утворюються шляхом інфільтрації (просочування) атмосферних опадів, вод річок, озер і водосховищ. Але нинішні дощі в кращому випадку затримуються в метровому ґрунті і волога швидко випаровується.

"Навіть сильні дощі вже не допоможуть, на наповнення колодязів головним чином впливає снiг", - розповідає Анатолій Прокопенко. Викопування глибших колодязів та свердловин (до 50 метрів) тимчасово вирішить проблему, але це призведе до подальшого порушення водного балансу, у випадку зі свердловиною особливо - адже зачіпаються ще більш глибокі водоносні шари.

Словом, хочемо ми того чи ні, Україна перетворюється на маловодну країну, і вже невдовзі ми стикнемося з реальною проблемою відсутності води - і у річках, і у кранах.

Раніше ми писали, що через глобальне потепління врожайність на півдні України може знизитися на третину.

Немає коментарів:

Дописати коментар