Translate

17 травня 2020 р.

З України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу, - Earthsight

 фото з сайту volynnews 

Про це повідомляється в доповіді британської неурядової організації Earthsight, які вивчають проблеми незаконної вирубки лісів по всьому світу. Організація протягом останніх двох років досліджував проблему нелегальних лісозаготівель в Україні, йдеться на сайті personavip.

З України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу. Навіть більше,  ніж з країн Латинської Америки, Африки і Південно-Східної Азії, разом узятих.

Згідно з висновками Earthsight, під час дії мораторію на вирубку лісу, в обхід не тільки національного законодавства, а й регламентів і сертифікацій ЄС, український ліс рубають і вивозять такими темпами, що за чотири роки його експорт в країни ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в € 1 млрд в 2017 році.

Таким чином, майже 60% вирубок порушують встановлені українським законодавством обмеження, і найчастіше це відбувається  під надуманим приводом так званих "санітарних рубок".

Дослідження 18 лісозаготівельних ділянок в чотирьох найбільших лісозаготівельних регіонах України, виконаної на замовлення Earthsight, показало, що від 67 до 78% рубок є невиправданим і, отже, незаконними. І не знати про це місцева влада і правоохоронні органи не могли. Це і називається "системна корупція".

Якщо цей результат екстраполювати на національний рівень, виходить, що незаконна санітарна вирубка становить на даний момент 38-44% від загального виробництва і експорту лісу.

За даними Earthsight, навіть якщо лісогосподарські підприємства продають деревину не безпосередньо, а відповідно до закону на аукціонах, які часто проходять непрозоро, й велика частина продукції в результаті потрапляє на "тіньові" лісопилка, яких, за оцінками дослідників, в Україні вже більше 12 тисяч.

Там з "санітарного" лісу виробляють пиломатеріали на експорт, і в такій кількості, що, за даними дослідження, експорт пиломатеріалів перевершує їх легальне виробництво в країні на 75%. На країни Євросоюзу припадає 70% українського експорту деревини.

При тому, що в Євросоюзі з 2013 року діє Регламент ЄС, який встановлює критерії експорту деревини на ринок країн ЄС. Він прямо забороняє імпорт дерев, незаконно отриманих в країні походження, а ще вимагає від імпортерів проводить юридичні перевірки для мінімізації ризику потрапляння незаконної деревини на внутрішній ринок Союзу.

Однак дослідження Earthsight показує, що цей закон не працює, і деревина незаконного походження систематично потрапляє на ринки ЄС.

До слова, з 1 січня 2017 року діє абсолютна заборона експорту лісу (мораторій на тверді породи дерева діє ще з 2015 року, в минулому році його доповнив заборона на експорт сосни).

У квітні цього року стало відомо, що дані статистики України та Європейського союзу про вивезення лісу-кругляка з нашої країни після введення мораторію розходяться в 238 разів.

Немає коментарів:

Дописати коментар