Translate

7 травня 2020 р.

Вирубка лісів у Чорнобильській зоні: факти і питання є, відповідей нема


 скрін фото з wikipedia 

Під час свого дослідження, присвяченого загибелі лісів у Чорнобильській зоні в результаті пожеж і рубки, учень Малої академії наук України Іван Карпенко викрив несподівані факти.

За допомогою супутникових знімків Іван перевірив офіційні дані про те, скільки гектарів лісу в зоні відчуження загинуло в 1992-му, 2010-му, 2015-му та 2017 років роках. Це ті роки, коли в чорнобильських лісах траплялися найбільші пожежі. І виявилося, що офіційна статистика не відповідає дійсності.

Зі слів хлопця, у ці роки ліс був знищений на набагато більших площах, ніж це зафіксовано офіційно. Статистичні дані за 2010 рік розходяться з супутниковими на 20%. В інші роки це розбіжність менше - від 10 до 15%, пишуть "Факти".

"Коли я отримав ці дані, згадалося повідомлення в теленовинах, почуте кілька років тому: в конструкції однієї зі шкіл Київської області виявили бетонні плити, які випромінювали радіацію. Виявилося, що їх хтось вивіз із Чорнобильської зони. Так само можуть надходити і з радіоактивним лісом. Наприклад, під приводом санітарної чистки або видалення згорілих дерев вирубувати, скажімо, 100 гектарів, а в документах записати набагато менше. Невраховану деревину нелегально вивозити за межі зони відчуження і продавати", - каже школяр.

Під час дослідження Іван користувався знімками супутників Європейського космічного агентства, даними гуглівської програми Earth та співставляв їх з офіційними річними звітами Київської обласної державної адміністрації, що знаходяться у відкритому доступі.

Натомість, у Чорнобильському радіаційно-екологічний біосферному заповіднику запевняють, що вирубка лісу, крім санітарної, на території Чорнобильської зони заборонена, "Ми поки що не контролюємо ці вирубки, оскільки заповідник (він почав працювати 30 березня 2017 року) ще не отримав Державний акт на землю. На даний момент питаннями вирубки лісу в Чорнобильській зоні займається підприємство «Північна пуща». Воно підпорядковується Державному агентству з управління зоною відчуження", - пояснила начальник інформаційного відділу заповідника Вікторія Мельничук-Володькина.

З вказаного держагентства наразі відповіді не надійшло.

"Я часто по роботі буваю в зоні відчуження і неодноразово бачив, як через КПП «Детяткі» вантажівками вивозять чорнобильську деревину, причому легально зі спеціальними бирками на торцях колод, - розповів Ярослав Ємельяненко, член Громадської Ради Державного агентства України з управління зоною відчуження. - Чув, що деревина із зони відчуження повинна використовуватися з дотриманням тієї чи іншої технології. Скажімо, при спалюванні в якості палива дим від неї слід направляти на спеціальні фільтри, щоб не дати можливості радіації потрапити в повітря. У самій зоні відчуження уздовж лісових доріг можна зустріти штабеля колод, готових до завантаження. Давно встановлено, що в Чорнобильській зоні є чимало досить чистих від радіації місць. Але мене дивує, наприклад, те, що ліс рубають в районі сіл Буряківка і Чістяковка. Адже відразу після ядерної катастрофи в 1986 році там пройшов один з шлейфів викидів з реактора, що вибухнув".

Словом, до вирубки лісу у Чорнобильській зоні наразі питань більше, ніж відповідей.

Раніше ми писали, чому пожежі у Чорнобилі були неминучими.

Немає коментарів:

Дописати коментар