Translate

7 травня 2020 р.

На Бурштинському водосховищі зафіксовано рідкісного перелітного птаха

                                                                                                           фото bird-ukraine

Як повідомляється на Фейсбук-сторінці Галицького НПП на Бурштинському водосховищі помічено крячка малого. "ВОНИ ПРИЛЕТІЛИ!!! Рідкісні малі крячки (Sterna albifrons), занесені до Червоної книги України, потрапили у поле зору нашої третьої камери на штучному півострові Бурштинського водосховища. Надіємось, що вони тут загніздяться!", - йдеться у повідомленні.

Категорія охорони виду - близький до загрозливого стану (NT).

Гніздовий ареал охоплює Європу (крім північної частини), Передню, Середню, Південну і Південно-Східну Азію, Північну Африку, центральну частину Західної Африки та східне узбережжя Австралії. Зимує в Західній, Південній і Східній Африці, на узбережжі Червоного моря, Перської затоки, західному узбережжі Індії та островах Малайського архіпелагу.

В Україні малий крячок гніздиться уздовж Азово-Чорноморського узбережжя, в басейнах великих річок, по берегах озер. В ІваноФранківській області відомі знахідки на Верхньому Дністрі, а також (дуже спорадично) у Прут-Дністровському межиріччі та на прилеглих ділянках Передкарпаття.

Кадастр знахідок: смт Більшівці, с. Бовшів, смт Букачівці, м. Бурштин, м. Галич, с. Ганнівці, м. Городенка, с. Довге, с. Дубівці, смт Єзупіль (Жовтень), с. Журавеньки, с. Завалля, м. Калуш, с. Кобаки, с. Козарі, с. Козина, с. Кутище, с. Лука (Калуськ.), с. Маріямпіль (Маринопіль), с. Марківці, с. Медуха, с. Німшин, с. Перлівці, с. Побережжя, с. Сівка-Войнилів, м. Снятин, с. Старий Мартинів, с. Тенетники, с. Фитьків, с. Цвітова.

Оселяється переважно на островах великих річок. Цих птахів також можна виявити (кормові зальоти) на озерах, риборозплідних ставках, водосховищах, відстійниках.

Це гніздовий, перелітний вид. Весняна міграція триває протягом травня. Гніздиться в моновидових і полівидових колоніях або окремими парами. Гнізда – це неглибокі ямки в піску, гальці чи м’якому ґрунті. Вистилка або відсутня зовсім, або її дуже мало. У повній кладці (друга декада травня – перша половина червня) 3 (рідше 2) яйця. Насиджують по черзі обидва птахи протягом 20–22 діб. Пташенята набувають здатності літати через три тижні після вилуплення. Статева зрілість настає у віці трьох років. Осінній відліт відбувається у другій половині серпня – перших числах вересня. Мігрують ці птахи поодинці або невеликими групами із 3–5 особин. Живляться дрібною рибою, водяними і наземними безхребетними тваринами.

В Івано-Франківській області в окремі роки максимальна чисельність сягає до 40–50 пар.

Фактори загрози: деградація характерних біотопів, часті паводки, негативний вплив чинника турбування.

У місцях гніздування необхідно обмежити господарську діяльність людини, особливо видобуток гравію уздовж русел річок, проводити відповідні біотехнічні заходи (наприклад, штучне створення островів). Крячок малий занесений до Червоної книги України (рідкісний вид). Охороняється в Галицькому НПП і РЛП «Дністровський», а також відома знахідка (локальний заліт) у межах НПП «Гуцульщина».

Раніше ми повідомляли, що на Бурштинському водосховищі встановили камери для спостереження за птахами.

Немає коментарів:

Дописати коментар