Translate

29 квітня 2020 р.

Заморозки можливі і у травні: фахівці розповіли, чого чекати від погоди

Якщо найближчим часом знову "вдарить" мінус, цього року можемо залишитися без вишень, черешень, абрикосів, персиків


фото з сайту seeds.org.ua 

Нічні заморозки та мінусова температура досі фіксуються в Україні. Скажімо, на Поліссі днями випав сніг. І це, кажуть синоптики, не межа - приморозки і навіть сніг цілком можливі навіть у травні. Чи не нашкодить це майбутнім врожаям? Які культури постраждають найбільше, якщо ще раз вдярять морози?

"Загалом, маємо дві реальні загрози для майбутніх врожаїв - це весняна посуха і весняні заморозки, - каже Віра Балабух, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту. - Цей сезон  осінь-весна взагалі був дуже посушливим. Зима відзначалася аномальним теплом та відсутністю снігового покриву -- фактично, метеорологічної зими в Україні і не було. Відтак, зволоження грунту критично низьке, нема водонаповнення річок, й через відсутність вологи у грунтах чимало рослин не можуть розпочати вегетацію. І якщо весна й далі буде сухою, це дуже негативно позначиться на врожаях пшениці, кукурудзи, соняшника, гороху".

Для оптимального зволоження грунту цієї весни необхідно, щоб у березні випала двомісячна норма опадів, у квітні - півторамісячна, у травні - нормальна. Проте, як бачимо, принаймні до травня цього не сталося.

А як стосовно нещодавніх заморозків та снігу? Звідки вони взялися? "Час від часу холодне арктичне повітря проривається крізь заслін атлантичного циклону (який "відповідає" за теплу і суху весну в Європі), приносячи холод і сніг, - пояснює Василь Троцюк, кліматолог. -  Протягом доби можемо мати перепад від плюс 10-15 до мінус 3-5. Це пов'язано з тим, що, крутячись, циклон одним своїм рукавом зачерпує гаряче повітря з Африки, а іншим - холодне арктичне повітря, що несе сніг та заморозки. І такі коливання будуть продовжуватися - заморозки можливі і у квітні, і навіть у травні"

"Так, цілком можливо, що у травні матимемо нічні заморозки і сніг", - підтверджує і Віра Балабух.

Які сільськогосподарські культури найбільше бояться весняного снігу? "Для озимих культур, які подекуди пробудилися ще у січні та лютому, страшнішими були б зимові морози без снігового покриву. Проте сильні і тривалі весняні заморозки можуть спричинити загибель 30-40% озимих. На щастя, такого не сталося", - каже Василь Троцюк.

Натомість, за словами експертів, навіть короткотривалі  весняні заморозки можуть негативно вплинути на плодово-ягідні культури. Особлива небезпека загрожує кісточковим: вишням, черешням, абрикосам, персикам. Яблуні та груші більш морозостійкі.

"Але наголошую, що більшою загрозою, ніж сніг, є відсутність вологи. Для врожаю важливими є запаси вологи, які формуються на початок весни, а цьогоріч їх просто не було.  Якщо весна прохолодна і волога, пшениця докущиться і врожай буде хорошим, а якщо міжсезоння буде пропущене (різкий перехід від зими до літа), пшениця не встигне докущитися, і врожайність буде низькою", - каже Віра Балабух.


 фото з сайту landlord

Загалом, цього року маємо аномально теплу весну без опадів і очікуємо спекотне літо. А це - загроза для майбутніх врожаїв, зокрема, картоплі, цукрового буряка. "Хоча, з іншого боку, через збільшення теплого періоду з'являється можливість вирощувати додаткові врожаї. Наприклад, ранні культури - редиску, зелень - можна висаджувати вже у лютому-березні, а у квітні зібрати врожай і повторити посів. Так само можна збирати кілька врожаїв скоростиглої картоплі, - каже Віра Балабух. -  Скажу так: українському сільському господарству, яке звикло до помірного клімату, вже не обійтися без перебудови на більш посушливі і теплі умови, беручи до уваги пізні заморозки навесні, а також гради, зливи і шквали влітку".


Раніше ми писали, що за рівнем водонаповнення ми десь між Чадом і Суданом.

Немає коментарів:

Дописати коментар