Цьогорічна «зимова» погода негативно впливає на озимі та плодово-ягідні культури
фото з сайту agroday
Поки що
аномально тепла зима та відсутність снігу не становить загрози врожаям озимих зернових.
Але якщо у лютому вдарять морози, то на безсніжних грунтах вони можуть
загинути.
Як каже
Володимир Тищенко, селекціонер з озимої пшениці, доктор сільськогосподарських
наук, професор, завідувач Селекційним центром Полтавської державної аграрної
академії (ПДАА), пшениця знаходиться в стані спокою, вона вже восени та в грудні сформувала всі необхідні
органи, пише superagronom.
«Зараз вона
на стадії кущення і якщо не буде морозу без сніжного покриву, все буде добре.
Якщо вдарять морози на голу землю, то в сортів європейської селекції, які мають
низьку зимостійкість, станеться випадання. При дуже низькій температурі
загинуть всі європейські сорти зернових культур. Що стосується вітчизняних
сортів, то вони загартовані і стійкі до низької температури і будь-яка наша
зима їм не страшна. Пшениця вимерзає при -18 градусах, а жито при -28. Якщо
такої температури не буде, то вони залишаться живими», — каже вчений.
За умови
несприятливих погодних умов частину площ аграріям доведеться пересівати ярими
культурами: вівсом, ячменем, соняшником, кукурудзою або соєю.
«Крім того
на врожай озимини впливає чимало інших факторів, наприклад, в якому стані
пшениця пішла взимку. Якщо сівба була пізньою і пшениця перед початком зими не
розкущилася (не утворила двох-трьох стебелець), то може дати низький врожай.
Чимало залежить і від того, якою буде весна: рання, прохолодна та волога —
пшениця докущиться і врожай буде хорошим, а якщо пізня, тобто різкий перехід
від зимового до літнього сезону, то пшениця не встигне докущитися і врожайність
буде низькою. Велику роль відіграють і шкідники та хвороби рослин, які без
морозів не загинули й продовжують жити у ґрунті. Це також треба враховувати», —
пояснює Володимир Тищенко.
Крім того,
через відсутність снігу у ґрунті мало вологи. «Не було
опадів і накопичилося дуже мало вологи, у нас зараз є волога лише в шарі ґрунту
до 25 сантиметрів, а нижче він сухий. Наприклад, і в Кобеляцькому, і в
Полтавському, і в Пирятинському районах Полтавщини така ситуація. І це —
найважливіший показник, бо пшениця формує урожай за рахунок зимових запасів
вологи», — зауважив науковець.
І для плодово-ягідних
культур тепла зима — негативне явище, зазначає Юрій Барат, доцент, кандидат
сільськогосподарських наук кафедри селекції, насінництва та генетики ПДАА. «Уже зараз
на деревах почали розпускатися бруньки, і якщо буде мінусова температура, яка триматиметься певний час, то чимало
культур загине. Особлива небезпека над кісточковими: вишнями, черешнями,
абрикосами, персиками. Яблуні та груші більш зимостійкі», — наголошує Юрій
Барат.
Ранше ми вже писали, що до 2100 року через
зміни клімату почнуться серйозні проблеми з врожаями.
Немає коментарів:
Дописати коментар