Translate

28 квітня 2020 р.

Еколог пояснив, чому українцям слід звикати до пилових бур

 всі фото із ФБ-сторінки Олексія Бурковського

Пилова буря у Києві, яка сталася цього квітня, викликала справжній ажіотаж. Соцмережі рясніли  незвичними пейзажами столиці, яка потонула у жовтому пилу, бурю називали ледве не передвісником апокаліпсису.

Між тим, пилові бурі в Україні трапляються давно. Щоправда, з кожним роком дедалі частіше. І якщо раніше вони були характерні  для південних регіонів, які майже перетворюються на пустелі, тепер пилові бурі залізли далеко північніше.


І ці явища будуть лише частішати, адже більшість степів розорані, й сухі від нестачі вологи грунти розвіюються вітрами. Причому цього року в Україні переважають західні сухі вітри, які завзято видувають грунт з величезних голих переораних просторів.

Наприклад, вже півтора тижні на Донеччині не вщухає пилова буря. Про це написав на своїй Фейсбук-сторінці еколог та екоблоггер Олексій Бурковський.

"Скільки за цей час знесло верхнього родючого шару ґрунту, скільки його потрапило в річки та ставки, не знає ніхто. Раніше суховії приходили зі сходу та південного сходу, але вони не приносили пилових бур.


Ми звикли, що західні вітри є "добрими", бо вони приносять дощі. В цьому році пилові бурі утворюють північно-західні, західні та південно-західні вітри. Це холодні сухі вітри. Скільки це ще триватиме - невідомо. Всі прогнози про дощі, що висять на Інтернет-ресурсах, не збуваються. Зазвичай їх скасовують за день до обіцяних опадів. А вітер дме й дме, видуваючи ґрунт з величезних голих переораних просторів. Спочатку пил мав темний колір, потім з кожним днем він мав більш коричневий відтінок, а зараз він часто має сіро-попеловий відтінок", - пише еколог.


Часто можна почути, що однією з головних проблем ерозії є знищення лісосмуг. "Так, лісосмуги важливі, так лісосмуги потрібні, але є одне ключове "але". Якщо переорана більша частина країни, то лісосмуги не виправлять ситуацію, так само як не виправить ситуацію відро води для гасіння палаючого будинку, - пояснює Олексій Бурковський. - Людина "посіяла вітер", переоравши величезні простори українського степу та лісостепу, а тепер вона пожинає бурю".

Еколог вважає, що скорочення площ орних земель і збільшення за їх рахунок площ степів, луків, лісів та боліт - це життєва необхідна терапія. "І тут немає місця для економічного торгу, коли стоїть питання, чи бути в Україні життєво придатній екосистемі, чи бути безплідній пустелі. І саме держава має взяти на себе місію вирішення цього питання і не слухати мародерів, для яких земля це лише товар і нічого більше.

Не припиню повторювати: земля - це, в першу чергу, життєвий простір, необхідний для природних екосистем, що формують та підтримують життя для всіх видів на цій планеті, в тому числі і для людини", - написав Олексій Бурковський.


Раніше ми повідомляли, що в Україні стартує кампанія із збереження степів і лук.

Немає коментарів:

Дописати коментар