Translate

27 травня 2020 р.

Хто, а головне - навіщо: на "Кінбурнській косі" розорано унікальні солончаки


Про розорювання великої ділянки цілини в околицях села Очаківське Голопристанського району Херсонської області повідомив директор регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса" Зеновій Петрович.

Розорана територія є дуже цінною в природоохоронному відношенні і її планується включити до складу проектованого регіонального ландшафтного парку "Долина курганів", а вже зараз вона включена до складу об’єкту Смарагдової мережі.

Екологи з Української Природоохоронної Групи (UNCG) виїхали на місце, щоб встановити масштаби та ступінь завданої природі шкоди. "Побачена картина привела нас в повний розпач. Побачене - не лише злочин, але й дія, яка не підлягає жодному логічному поясненню, - діляться враженнями екологи. -  Загалом було розорано майже 400 га цілини (393, якщо бути точним), яка ніколи, навіть у радянські часи з дуже інтенсивним сільським господарством, не оралася".

За їх даними, розорана територія є дуже цінною в природоохоронному, а також в історико-археологічному відношенні - зокрема, тут зосереджено понад 300 курганів, частина з яких була пошкоджена в ході розорювання.

"Велике скупчення курганів свідчить про те, що ця місцевість була святою землею для народів, які її населяли. Але як виявилося, для жадібних орачів немає нічого святого. У ході розорювання знищено або втратили домівки величезна кількість рослин та тварин", -  йдеться у повідомленні.

Також ця територія є унікальним ландшафтом - "салтмарш", який притаманний для приливних морів і практично відсутній на Чорному морі. Через дуже незначну висоту над рівнем моря й надзвичайну пологість території вона періодично затоплюється морськими водами завдяки нагінним вітрам. 

"Останнє зумовлює повну абсурдність вчиненої дії. Розорювання степів є, безперечно, злочином, але для нього можна знайти хоч якесь логічне пояснення, але розорювання солончаків, які періодично затоплюються морськими водами, позбавлене будь-якого здорового глузду. Адже на солончаках, де зростають справжні еугалофіти, такі як сарсазан шишкуватий чи солонець трав’янистий, апріорі не вдасться отримати пристойний урожай, - пишуть екологи
UNCG. -  Можливо, лише в південній, прилеглій до полів частині розораного масиву, можна щось вирощувати. Ця частина на кілька десятків сантиметрів вища над рівнем моря і менш засолена. Але солі вдосталь навіть тут, тому розраховувати на високі врожаї не доводиться. Але ж горе-орачі залізли плугами далеко на північ в справжнісінькі солончаки. Розорали під самий берег навіть солоне озеро. Свідченням того, що дана територія заливається морськими водами, є розкидана по рілля камка – залишки морських рослин, переважно з роду Зостера, які були принесені сюди морськими водами".

Вчинене діяння екологи називають не інакше як безпрецедентним актом вандалізму проти природи, у ході якого здійснено порушення багатьох законодавчих актів. Передусім, це Земельний кодекс України, Закон України "Про охорону земель", а також міжнародна Бернська конвенція, згідно з якою Україна створює та охороняє території Смарагдової мережі.

Згідно з даними публічної кадастрової карти, розорані були ділянки № 6522383400:04:010:0002 та № 6522383400:04:001:1041, які перебувають у комунальній власності і мають цільове призначення "Для сінокосіння і випасання худоби". І їх орендар ТОВ "Аграрна компанія Наутіліус" не мала права їх розорювати. Більше того, під загрозою розорювання знаходяться й сусідні ділянки цілинного степу: 6522385000:06:001:1256 та 6522385000:06:001:1255 загальною площею більше 800 га, які перебувають в оренді у пов’язаних з "Наутіліусом" приватних осіб.

Українська природоохоронна група  підготувала звернення до Державної екологічної інспекції, Херсонської ОДА та Держгеокадастру з проханням провести перевірки. Також екологи звернулись до нацполіції з вимогою про порушення кримінальної справи й до Генеральної прокуратури України. "Ми будемо домагатися як суворого покарання ділків, які фактично виорали море, так і недопущення подальшого розорювання", - кажуть вони.

До речі, Україна – одна з найбільш розораних держав у світі! 54% наших земель - це поля, створені на місці дикої природи.  Остаточна втрата цих екосистем назавжди змінить наші життя.  Саме через безконтрольне розорювання українських степів Україна поступово перетворюється на пустелю, а відтак, ерозія, пилові бурі і втрата врожаїв  - це те майбутнє, яке на нас очікує.

Немає коментарів:

Дописати коментар