Translate

25 лютого 2020 р.

Антарктичний пиріг: на шостому континенті сніг став... малиновим

У всьому винні хламідомонади - саме вони "розмалювали" сніг



усі фото з ФБ-стрінки НАНЦ

Уже кілька тижнів українська антарктична станція "Академік Вернадський" оточена малиновим снігом. Про це свідчать фотографії авторства Андрія Зотова, опубліковані на фейсбук-сторінці Національного антарктичного наукового центру.

Звідки він та чому такий колір? Як пояснюють в НАНЦ, цікаве забарвлення снігу дають мікроскопічні снігові водорості. "Наші вчені їх визначили під мікроскопом як хламідомонади Chlamydomonas nivalis. Водорості розмножуються спорами, які не бояться екстремальних температур і зберігаються в снігу протягом всієї тривалої зими. Коли погодні умови стають сприятливими (а зараз в Антарктиді якраз літо), спори починають проростати. Оскільки, крім зеленого пігменту - хлорофілу, їхні клітини містять ще й червоний каротиновий шар, на снігу виникають червоні плями ніби від малинового джему. До речі, цей шар захищає водорості від ультрафіолетового випромінювання", - йдеться у повідомленні.


До слова, таке "цвітіння снігу" сприяє зміні клімату. Адже через червоно-малинове забарвлення сніг менше відбиває сонячного світла та швидше тане. Як наслідок - у ньому утворюється дедалі більше яскравих водоростей.


Чи надовго це? "З настанням холодів хламідомонада готується до зимового спокою і "цвітіння" снігу припиняється", - кажуть в НАНЦ. Цікаво, що таке явище, крім Антарктиди, можна спостерігати ще і в Арктиці, а також в Альпах та інших високогірних екосистемах. 

Як ми повідомляли раніше,  у лютому 2020 року Антарктида побила температурний рекорд - і вперше подолала позначку у 20 градусів за Цельсієм.

Немає коментарів:

Дописати коментар