Translate

24 лютого 2020 р.

Останній тиждень зими: яким він був 150 років тому

Оскільки тема зміни клімату в наш час стала дуже актуальною, цікаво дізнатися, якою ж була погода раніше - скажімо, наприкінці ХІХ століття. 


фото з сайту lux.fm 

У 1870 році щоденне видання Gazeta Lwowska публікувало постійний метеорологічний моніторинг, подаючи інформацію про температуру повітря (за шкалою Реомюра, яка незначно відрізняється від шкали за Цельсієм), атмосферний тиск, вологість повітря, напрямок і силу вітру, стан атмосфери та опади. За цими даними можна спостерігати, як змінювалася погода протягом дня - інформація знімалася в різну пору доби: вранці, вдень та ввечері.

То якою була погода, наприклад, у Львові в останній декаді лютого?

20 лютого вранці було понад 5 градусів морозу за Цельсієм (-4.3ºRé), вдень потепліло приблизно до 2 градусів (-1.4ºRé), був незначний покрив снігу (0,74), цілий день небо було загорнуте хмарами (стан атмсофери 10 балів), вологість повітря в межах 86-88%, північно-східний вітер змінився на північно-західний, атмосферний тиск почав падати.


21 лютого вдень потепліло приблизно до +1 градуса за Цельсієм (+0.9ºRé), небо зовсім прояснилося (стан атмосфери змінився від 10 до 1 бала), вологість повітря вдень зменшилася до 75%, вітер віяв західний, атмосферний тиск продовжував потрохи падати.
 
22 лютого пішов сніг, покрив якого сягнув позначки 2,48, температура повітря не піднімалася вище -1 градуса за Цельсієм (-0.9ºRé), знову захмарилося (стан атмосфери 10 балів), вологість повітря сягнула 93%, вітер повіяв з півночі, атмосферний тиск продовжував опускатися.



23 лютого упродовж дня ставало холодніше, температура увечері опустилася до понад 6 градусів за Цельсієм (-5ºRé), атмосферний тиск почав підніматися, вологість повітря зменшувалася, до кінця дня небо стало зовсім безхмарним (стан атмосфери 0), повіяв південно-західний вітер, покрив снігу залишився на позначці 0,12.


З 24 до 27 лютого тривало потепління, яке супроводжувалося зростанням атмосферного тиску та збільшенням вологості повітря.

  

В останній день зими 1870 року, 28 лютого, термометри зафіксували +6,5 градусів за Цельсієм (+5.2ºRé), вологість повітря становила 71%, ранок був безвітряним, а потім подув легкий вітер із сходу, небо було ясним цілий день. Згодом місто огорнув туман...
  
усі фото з Gazeta Lwowska, 1870 рік

Немає коментарів:

Дописати коментар