Translate

17 березня 2020 р.

Поки не пізно: 2020 рік матиме вирішальне значення для подальших кліматичних дій, - ООН



Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, виступаючи із заявою про стан глобального клімату, заявив, що 2020 рік мати вирішальне значення для кліматичних дій, якщо світ має намір контролювати дедалі гірші  наслідки і показники зміни клімату, поки не стало надто пізно.

«Концентрації парникових газів перебувають на найвищому рівні за три мільйони років - коли температура Землі була на 3 градуси вищою, а рівень моря - приблизно на 15 метрів вищим», - сказав пан Гутерріш.
фото з сайту WMO

Вже сьогодні є  такі явні фізичні ознаки зміни клімату, як збільшення температури суші і океану, прискорення підйому рівня моря і танення льодовиків, а також вплив погодних та кліматичних явищ на соціально-економічні наслідки, розвиток, здоров'я людини, міграцію і переміщення населення, продовольчу безпеку, наземні та морські екосистеми, йдеться на сайті WMO.

Недавній прогноз, представлений британським Метеорологічним Управлінням, свідчить про те, що в найближчі п'ять років, ймовірно, буде досягнутий новий річний світовий рекорд температури. Очікується, що глобальна температура 2020-2024 буде підвищена на 1,06-1,62 °C.

Як зазначив генеральний секретар WMO Петтери Таалас ,рівень вуглекислого газу в Мауна-Лоа на Гаваях - еталонній обсерваторії в мережі Глобальної служби атмосфери WMO  - знову досягли нового піку в січні і лютому 2020 року.

«Необхідно, щоб всі країни продемонстрували, що ми можемо домогтися скорочення викидів на 45% в порівнянні з рівнями 2010 року в цьому десятилітті і що до середини століття ми досягнемо чистих нульових викидів. Це єдиний спосіб обмежити глобальне потепління», - сказав він.

На сьогодні 70 країн оголосили, що до 2050 року вони досягнуть вуглецевого нейтралітету.  Але це становить менше чверті світових викидів, сказав голова ООН.




Немає коментарів:

Дописати коментар