Translate

18 березня 2020 р.

Куди провалюється Трускавець: поблизу курорту утворився карстовий провал глибиною 100 метрів



 фото з квадрокоптера Олега Лехуша

У неділю, 15 березня, поблизу Стебника та Трускавця утворилося чергове провалля. Його розміри становлять 150 на 50 метрів, глибина – 100 метрів. Периметр обвалу стрімкий. Зсув ґрунту триває. Про це повідомила Дрогобицька міська рада.

За даними начальника відділу НС та ЦЗН ДМР Миколи Летнянчина, карстовий провал №28 стався в межах гірничого відводу рудника №2 Стебницького ГХП Полімінерал на пласті 10 Пд-Сх (частково над пластом №14), за напрямком основного потоку карстових вод з підруслового потоку р. Вишниця, з якого у рудник потрапляє 80% вод.

Провал стався над незакладеними камерами пласта 10 Пд-Сх та спричинений розвантаженням агресивних вод у ці камери у період їх затоплення (до 10 березня рівень затоплення над ними був 12м (абс. відмітка затоплення - 212м, тоді як абсолютні відмітки стелин камер на вентиляційному горизонті від 200 до 204м)), а також розвитку соляного карсту на рівні соляного дзеркала. Діаметр провалу близько 150м, глибина провалу до 100 м.
фото з сайту ДМР

Провал №28 розташований за 150 м від краю великого провалу №27, який утворився 30 вересня 2017 року (у ніч на 30 вересня 2017 року на території села Модричі Дрогобицького району у руднику №2 Стебницького ДГХП “Полімінерал” відбувся обвал карстової породи діаметром 200 метрів та глибиною 50 метрів).

Борти нового провалу дуже круті (близько 60-65 градусів) і, як наслідок, схили досі продовжують обвалюватися.

За попередніми розрахунками, карстопровальні явища, будуть продовжуватись до повного затоплення рудника.

На місці події працюють надзвичайники, геологи, поліція, спеціальна комісія ТЕБ та НС. Доступ до провалля перекрито. Автомобільну дорогу, яка сполучає Дрогобич та Трускавець планували  перекрити та обмежити рух транспорту, проте наразі вона відкрита, рух транспорту обмежать лише для великогабаритного транспорту.

Немає коментарів:

Дописати коментар