Translate

10 лютого 2020 р.

У цьому десятилітті кліматичні дії стануть пріоритетом і рушійною силою у світі, - ООН

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, представляючи програму 2020 року і плани на Десятиліття.

фото з сайту pressingtv

«Аналіз, проведений Всесвітньою метеорологічною організацією (WMO), показав, що 2019 рік був другим найспекотнішим за всю історію спостережень, а рівень тепла в океані став рекордним», - зазначив він на зустрічі групи друзів ООН з клімату і безпеки 3 лютого.

2019 рік завершив найтепліші п'ятирічні і десятирічні періоди за всю історію спостережень з прискоренням підйому рівня моря, скороченням льоду і атиповою погодою. Середня температура в минулому році була на 1,1° С вищою доіндустріального рівня. Кожне десятиліття з 1980-х років було теплішим за попереднє.

Нові дані Служби з питань зміни клімату Copernicus / ECMWF показали, що у січні 2020 року глобальна температура була вищоюніж в будь-якому попередньому січні, крім січня 2016 року, який був на 0,03 ° C теплішим через Ель-Ніньо. Для Європи це був найтепліший  січень за всю історію спостережень - на 3,1 ° C тепліше, ніж у всіх січнях за період 1981-2010 рр. Середні температури були особливо високими на більшій частині північно-східної Європи і в Російській Федерації, а в деяких районах більш ніж на 6° C вищими з січня 1981 року.

Хоча райони з температурою нижче середньої спостерігаються у всіх основних океанах, особливо в південній півкулі, температура повітря над морем була переважно вищою, ніж в середньому в 1981-2010 роках. Глобальні середні значення температури морського повітря і температури поверхні моря були близькі до відповідних пікових значень, які мали місце під час Ель-Ніньо 2015/16 року, говориться в щомісячному кліматичному звіті.

«У міру того, як океани гріються, лід тане, ми втрачаємо життєво важливу функцію, яку виконують льодові щити (відбивати сонячне світло), тим самим ще більше збільшуючи потепління океану. У міру того, як океани стають теплішими, рівень моря підвищується, і все більше води випаровується, викликаючи більшу кількість опадів, погрожуючи прибережним містам. У минулому році спека в океані і середній рівень моря досягли найвищих показників за всю історію спостережень», - заявив пан Гутерріш на прес-конференції 4 лютого.

фото  UNHCR/Flickr

«Недавнє дослідження показало, що спека в океані в 2019 році була на 228 зеттаджоулів вищою за середні показники 1981-2010 років - це більш ніж в двадцять разів перевищує кількість енергії, яка споживається людством з 2000 року», - сказав він.

«У міру того, як ліси горять, світ втрачає життєво важливі поглиначі вуглецю і отримує стрімке зростання викидів. Дим від пожеж в Австралії тепер сам по собі є буквально замкненим колом - він обертається навколо земної кулі, випускаючи еквівалент загальних викидів вуглецю, який був зафіксований в країні протягом шести місяців 2018 року. Те, що відбувається в Австралії, не залишається в Австралії - і те саме можна сказати про будь-яку частину світу», - сказав пан Гутерріш.

21 січня, за спостереженням обсерваторії Мауна-Лоа на Гаваях, концентрація вуглекислого газу досягла найвищого рівня з коли-небудь існуючого - 415,79 частин на мільйон. Ця обсерваторія є найстарішою станцією безперервних вимірювань атмосфери в світі.

Метеорологічне бюро Великобританії прогнозує, що вперше місячні рівні CO2 перевищать 415 ppm в Мауна-Лоа навесні і влітку і залишаться вище 410 ppm протягом всього року.

Відтак, пан Гутерріш визначив усі ключові міжнародні конференції в 2020 році як можливості для кліматичних дій. Конференція зі сталого транспорту, яка проходить в травні, дасть шанс «привести наші системи мобільності у відповідність з кліматично нейтральним світом». У червні Конференція по океанам надасть можливість «повернути назад і покласти край нападу на морські екосистеми і ресурси світу, включаючи зростаючу хвилю забруднення пластмасами», а на конференції КС-15 з біорізноманіття в жовтні світ повинен «рішуче рухатися в напрямку амбітні глобальні рамки біорізноманіття на період після 2020 року».

«Давайте не будемо забувати, що мільйон видів в найближчій перспективі перебувають під загрозою зникнення», - нагадав він.

І зазначив, що важливо, щоб наступна кліматична конференція ООН, яка повинна відбутися в листопаді в Глазго, пройшла успішно після «розчарування» COP25.

«До 2050 року 70 країн взяли на себе зобов'язання щодо вуглецевої нейтральності, включаючи Європейський Союз, але також є багато країн, які найменше сприяли вирішенню цієї проблеми, - сказав пан Гутерріш.  -  Ми повинні зробити це зобов'язання універсальним».


Немає коментарів:

Дописати коментар