Translate

3 березня 2020 р.

Як в Україні рятуватимуть річки

Одне з найважливіших природоохоронних завдань – зупинити деградацію водних природних ресурсів

фото з сайту radiotrek

За даними WWF Українападіння рівня ґрунтових вод та рівня води в річках здебільшого зумовлене трьома чинниками: зменшенням площі природних ландшафтів, втручанням у вільну течію річок та зміною клімату. Через це навіть на Українському Поліссі ми спостерігаємо посухи, що призводять до пожеж на торфовищах.  

Щоб переломити ситуацію, в 2020 році в Україні необхідно заборонити осушення будь-яких нових природних територій та зупинити всі проекти, які порушують водноболотні угіддя і передбачають втручання у вільну течію річок. Довгостроковий прогноз щодо зменшення об’ємів прісної води в Україні є настільки загрозливим, що слід замислитися над тим, як скоротити площі орних земель із 50% до 30% території країни. 

Розв’язання проблеми дефіциту води в країні можливо завдяки масштабному відновленню природних територій за максимального використання при цьому можливостей природних екосистем до самовідновлення. Саме такі дії дозволять Україні зберегти воду та адаптуватися до зміни клімату.

Тож WWF Україна в 2020 році сфокусується на таких завданнях:

1.  Сприяти впровадженню в Україні міжнародного досвіду з відновлення територій та ландшафтів природними методами.


2. Реалізувати проекти з відновлення на перших з-понад 20 територій, визначених на Поліссі та в Карпатах, — торф’яниках та водоутримуючих лісах; розпочати знесення старих бар’єрів на річках.

3. Представити аграрному сектору результати дослідження WWF Україна щодо впливу природних територій на вологість ґрунту в радіусі 10 кілометрів; реалізувати перші спільні проекти з відновлення у співпраці з аграрними компаніями та громадами.

4. Сприяти прийняттю законодавства, яке впроваджує екологічну оцінку при будівництві малих ГЕС та вводить поняття особливо цінних для біорізноманіття ділянок річок.

5. Визначити території для природного відновлення вздовж Азово-Чорноморського узбережжя в партнерстві з Rewilding Україна.


Раніше ми подавали огляд стану довкілля та можливих кроків для вирішення екологічних проблем.

Немає коментарів:

Дописати коментар