Translate

2 березня 2020 р.

І сніг на 8 березня: яким був початок весни 150 років тому

Ми перевірили, якою була погода у Львові в першій декаді березня 1870 року

фото з сайту today

Після аномально теплої зими, на початку березня цього року синоптики прогнозують у Львові справжнє весняне тепло – очікується, що у вівторок, 3 березня, термометри покажуть +13 градусів за Цельсієм. А якою в цей час була погода наприкінці ХІХ століття – півтораста років тому?

У 1870 році щоденне видання Gazeta Lwowska публікувало постійний метеорологічний моніторинг, подаючи інформацію про температуру повітря (за шкалою Реомюра, яка незначно відрізняється від шкали за Цельсієм), атмосферний тиск, вологість повітря, напрямок і силу вітру, стан атмосфери та опади. За цими даними можна спостерігати, як змінювалася погода протягом дня — інформація знімалася в в різну пору доби, вранці, вдень та ввечері.

Отож.

3 березня температура повітря у Львові вдень піднялася до + 6 градусів за Цельсієм (+4.8ºRé), вранці небо було захмарене, але вдень розпогодилося (стан атмосфери змінився від 10 до 0 балів), вологість повітря зменшилася до 74%, протягом дня посилився південно-східний вітер, атмосферний тиск - падав.

всі фото з Gazeta Lwowska за березень 1870 року

4 березня потепліло ще більше, після нічних приморозків, температура повітря піднялася до понад +7 градуса за Цельсієм (+5.8ºRé), захмарене зранку небо прояснилося (стан атмосфери змінився від 9 до 0 балів), вологість повітря залишилася на тому ж рівні (75%), вітер не змінився, атмосферний тиск продовжував потрохи падати.


5-6 березня погода почала мінятися, на місто опустився туман та пішов дощ (рівень опадів 2.58), температура повітря упродовж двох днів опустилася до -2 градусів за Цельсієм (-1.7ºRé), знову захмарилося (стан атмосфери 10 балів), вологість повітря сягнула 93%, вітер був змінних напрямків, атмосферний тиск пішов угору.


7-8 березня на зміну дощу прийшов сніг (рівень снігового покриву 0.14), температура повітря коливалася в межах 0 градусів за Цельсієм, атмосферний тиск знову почав падати, вологість повітря зменшилася до 82-83%, небо здебільшого було огорнуте хмарами, тільки в день 8 березня, який тоді ще не був Міжнародним жіночим днем, небо розпогодилося (стан атмосфери 1), повіяв вітер зі сходу.

9-10 березня снігу стало більше (сніговий покрив 1.16), повернулися нічні морози - вранці 10 березня термометри показали понад -9 градусів за Цельсієм (-7.4ºRé), вологість повітря становила 78%, вітер змінився на південний, упродовж двох днів була мінлива хмарність, але увечері 10 березня сонце заходило у безхмарний горизонт (стан атмосфери змінився від 2-4 до 0 балів), сніг почав танути, атмосферний тиск упав до найнижчої за першу декаду позначки. 



Немає коментарів:

Дописати коментар