Translate

13 березня 2020 р.

Сніг та мінус десять: 150 років тому весна приходила довго


Ми перевірили, якою була погода у Львові в другій декаді березня 1870 року

фото з сайту poglyad.tv


Цьогорічна рання весна тішить теплом. А якою в цей час була погода наприкінці ХІХ століття – півтораста років тому?

У 1870 році щоденне видання Gazeta Lwowska публікувало постійний метеорологічний моніторинг, подаючи інформацію про температуру повітря (за шкалою Реомюра, яка незначно відрізняється від шкали за Цельсієм), атмосферний тиск, вологість повітря, напрямок і силу вітру, стан атмосфери та опади. За цими даними можна спостерігати, як змінювалася погода протягом дня — інформація знімалася в в різну пору доби, вранці, вдень та ввечері.

Отож.

11-12 березня у Львові падав сніг( рівень його покрив становив 2.10), температура повітря коливалася від 0 до -2 за Цельсієм (-1.8ºRé), небо було переважно захмарене, але надвечір трохи розпогоджувалося (стан атмосфери змінювався від 10 до 4 балів), вологість повітря була високою понад 80-90%, упродовж цих днів посилювався західний вітер, атмосферний тиск тримався майже на однаковому рівні.


всі фото з Gazeta Lwowska
13-14 березня вночі суттєво похолодало, вранці термометри фіксували понад 6 градусів морозу (-5ºRé) і навіть майже -10 градусів за Цельсієм (-7.8ºRé), але вдень температура піднімалася майже до нуля (+0.2ºRé), сніг топився (рівень покриву 0.94),змінний вітер, який здебільшого віяв з південного заходу, то наганяв, то розганяв хмари (стан атмосфери змінювався від 2 до 10 балів та від 0 до 6), вологість повітря значно зменшилася і становила всього 62%, атмосферний тиск почав різко зростати.

15-16 березня вітер змінився на північний та північно-західний, сильно похолодало, вранці 16 березня термометри показали понад 10 градусів морозу за Цельсієм (-8.2ºRé), вологість повітря коливалася в межах 70%, атмосферний тиск ішов угору, дещо захмарене небо зовсім прояснилося (стан атмосфери змінився з 3 до 0 балів).


17 березня температура повітря упродовж дня була мінусовою, найхолодніше було вранці, коли стовпчики термометра опустилися до -8 градусів за Цельсієм (-6.8ºRé), атмосферний тиск почав опускатися, західний вітер знову нагнав хмари, вологість повітря майже не змінилася.

18 березня вдень потепліло, стовпчик термометра на пів градуса за Цельсієм (+0.4ºRé) вигулькнув над нулем, атмосферний тиск тримався на тому ж рівні, зросла вологість повітря, сягнувши 90%, зранку набігли хмари, які надвечір майже розійшлися (зміна стану атмосфери — від 10 до 3 балів), вітер дув з півночі. 


19-20 березня посилився північно-західний вітер, піднявся атмосферний тиск, вологість повітря становила близько 80%, небо знову почали огортати хмари (стан атмосфери впродовж двох днів змінився з 1 до 10 балів). Незадовго до початку астрономічної весни (таким вважається день весняного рівнодення, який припадає на 20-21 березня) температура повітря знову пішла різко донизу: вранці 20 березня було -9 градусів за Цельсієм (-7.2ºRé), вдень — -6,5 градуса за Цельсієм (-5.2ºRé), землю продовжував вкривати сніг (рівень покриву 0.84).



Немає коментарів:

Дописати коментар