Translate

19 лютого 2020 р.

Не СО2: набагато шкідливішими для атмосфери виявилися фреони

Саме фреони «винні» у третині глобального потепління, руйнуванні озонового шару та  скороченні площі морської криги

фото з сайту espreso.tv

Нове дослідження назвало головну групу хімічних сполук, яка відіграла ключову роль у глобальному потеплінні та втраті морської криги в Арктиці в кінці ХХ століття.

У дослідженні з Колумбійського університету геофізик Лоренцо Польвані визначив ступінь впливу речовин, що руйнують озон, на підвищення температур та зменшення площі морської криги в Арктиці у період з 1955 по 2005 рік, повідомляє scienceukraine.

Вчені порахували, що галогеновані сполуки несуть відповідальність за третину глобального потепління у другій половині 20-го століття. Фреони, які також руйнували наш озоновий шар, також відповідають за 50% підвищення температур в Арктиці та скорочення площі морської криги.


Зображення озонової діри над Антарктикою, коли вона досягла максимального розміру у 2006 році. Джерело: NASA

Органічні галогеновані сполуки, або хлор- та бромвмісні фреони (CFC), і раніше пов’язували з руйнуванням озону у верхніх шарах атмосфери Землі. Зокрема, саме через фреони ми отримали озонову діру над Антарктикою. Проте досі ми надзвичайно мало знали про їхній вплив на клімат планети.

Тепер стало відомо, що окремі молекули фреонів можуть утримувати в атмосфері значно більше тепла, ніж більшість відомих сполук. До прикладу,ступінь впливу на глобальне потепління  дихлордіфторметану (CFC-12) в 11 тисяч (!) разів перевищує показник для вуглекислого газу. Тож поки ми розглядаємо двуокис вуглецю як основний парниковий газ, навіть малі концентрації фреонів можуть зрівнятися з ними за впливом.

Концентрації фреонів в атмосфері досягли максимуму наприкінці минулого сторіччя. У 1987 році міжнародна спільнота підписала Монреальський протокол, покликаний зупинити викиди цих речовин, після чого дослідники почали спостерігати поступове зниження концентрації фреонів та відновлення озонового шару. 



Немає коментарів:

Дописати коментар