Translate

19 грудня 2019 р.

Свидовець і Карпатська Рамкова конвенція

Фото: O. Dubovyk

Питання про забудову Свидовця підняли на засіданні Виконавчого комітету Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, повідомляє zaholovok.com.ua


Учасникам засідання повідомили про природоохоронну цінність гірського масиву, його біорізноманіття, гідрологічне значення. Представник Міністерства енергетики та захисту довкілля, який був присутній, заявив про об’єктивність міністерства у цій справі.

Свидовець (Свидівець) - це один з гірських масивів Українських Карпат, що розташований на Закарпатті. Типові високогірні ландшафти Свидовця - а максимальна висота (г. Близниця) складає 1883 м н.р.м. - частково оберігаються під егідою Карпатського біосферного заповідника. Свидовець знаменитий великою кількістю високогірних озер, які потерпають від надмірного антропогенного впливу - пішохідного туризму, і, більшою мірою, від мотоциклістів і джиперів.



Після аварій джиперів у високогір'ї Свидівця ніхто не займається прибиранням уламків
Фото: O. Dubovyk
Озера Свидовця охороняються природоохоронним законодавством, проте туристи продовжують їх засмічувати і порушувати заповідний режим
Фото: O. Dubovyk

Так чи інакше, екосистеми Свидовця під набагато більшою загрозою з 2016 року, коли стало відомо про перспективи будівництва на хребті гігантського гірськолижного комплексу: на 5 тисяч робочих місць, розрахованого на одночасне перебування до 28 тисяч туристів, із 60 готелями, 120 ресторанами, 33 підйомниками і 230 км лижних трас. Такі новини стали передумовою створення громадської ініціативи “Free Svydovets”, яка бореться проти знищення хребта.


Український Центр екологічних розслідувань займає позицію неприпустимості подібного будівництва на Свидовці.

Немає коментарів:

Дописати коментар