Translate

19 березня 2020 р.

COVID-19 і збереження природи



Коронавірус - тема номер один у світі станом на сьогодні. Пандемія коронавірусного захворювання 2019 (COVID-19), оголошена ВООЗ 11 березня 2020 року, стала причиною економічних падінь, відміни та перенесення чималої кількості зустрічей, спортивних та культурних заходів, паніки в усьому світі. 

Станом на 19 березня 2020 року у світі налічується 222 642 випадків захворювання, з яких 9 115, на жаль, закінчились смертю. 

Поширення випадків COVID-19 на чисельність населення станом на 19.03.2020
Джерело: Raphael Dunant / Wikimedia Commons


Всі можливі канали інформації в унісон нагадують про банальні правила гігієни: необхідно уникати скупчення людей, не чіпати брудними руками обличчя, ретельно мити руки, залишатися вдома за найменших проявів захворювання. 

Проте, ця пандемія нагадує також про те, що людство залишається частиною природи, а природа може дуже жорстко відповідати на необачне користування ресурсами. У цьому матеріалі ми розповімо, як можна поєднати, здавалось би, непоєднувані речі: пандемію смертельно небезпечного вірусу 2019-nCoV та збереження навколишнього природного середовища.

Причина

Сьогодні існує чимало конспірологічних версій про появу нової вірусної пневмонії, наприклад, що новим вірусом США за щось начебто мстилися Китаю, або версія про те, що в Ухані існує секретна лабораторія біологічної зброї, з якої стався витік новітнього інфекційного агенту, або версія про те, що епідемія є таємним проектом китайської влади із зменшення кількості громадян пенсійного віку. Жодна з цих версій не має достатньо міцної аргументації, тож ми послуговуємося офіційними джерелами, науковими працями і статтями визнаних у всьому світі видань.

Багато хто пам'ятає початок цієї пандемії: перші тривожні звістки про появу нового вірусу з'явилися наприкінці 2019 року і линули з китайського міста Ухань. Перший відомий випадок таємничого захворювання датуєься 1 грудням 2019 року, проте, можливо, що справжнім першим пацієнтом був 55-річний чоловік, що занедужав 17 листопада.

Епіцентром нового захворювання вважають Оптовий ринок морепродуктів Хуананя в Ухані.

Фото з ринку морепродуктів в Ухані
Photo: businessinsider.com

Це цікавий ринок. Зокрема, тим, що на цьому ринку морепродуктів можна знайти далеко не морепродукти: це один із найбільших ринків у Китаї, де можна придбати ye wei - м'ясо диких тварин.

Саме споживання м'яса диких тварин (bushmeat) пов'язують із поширенням таких інфекційних агентів, як вірус геморагічної лихоманки Ебола, вірусу імунодефіциту людини та багатьох представників родини Coronaviridae (до якої належить і 2019-nCoV).

На ринку в Ухані можна було купити для вживання собак, борсуків, кажанів, панголінів, цивет, змій та чимало інших тварин, серед яких і рідкісні.

Панголін Темінка та цивета африканська
Photo: US Fish & Wildlife Service, Николай Усик / Wikimedia Commons

Насправді, вживання в Китаї м'яса і продуктів, вироблених з диких тварин - це помітна і вельми критична проблема. Основним аспектом є популярність традиційної китайської медицини, котра іноді вважається однією з причин вимирання видів. Наприклад, луска панголінів або порошки з рогів носорогів використовуються як чудодійні ліки для лібідо та проти раку і астми. Варто зазначити, що жодних наукових доказів дієвості "препаратів" китайської традиційної медицини не існує, тому такі способи "лікування" ближчі до окультизму. Це не робить китайську медицину менш популярною, незважаючи на те, що чималій кількості видів тварин загрожує вимирання. Наприклад, 2013 року в Азії було затримано партію у 10 тон м'яса панголінів. Тим часом ринок м'яса диких тварин в Китаї оцінюється у $ 74 млрд - принаймні, до моменту, коли продаж таких товарів не заборонили в кінці лютого 2020 року у зв'язку із поширенням вірусу.

Затримана партія у п'ять тон заморожених панголінів - тварин, котрим
загрожує вимирання
Photo: Paul Hilton / earthtouchnews.com

Отже, люди, для котрих не є таємницею такі особливості китайської культури, не були здивовані новинами про те, що новим коронавірусом людина, ймовірно, заразилася від кажана, панголіна, цивети або змії.

Насправді, науковці робили не зовсім такі висновки, а, скоріше, порівнювали 2019-nCoV із іншими коронавірусами, що трапляються серед тварин (а інтерес до коронавірусів значно підвищився після спалаху SARS - тяжкого гострого респіраторного синдрому 2002-2003 років; до речі, 2019-nCoV вважають окремою лінією виду вірусу, що спричинив свого часу SARS).

Зокрема, резервуаром 2019-nCoV вважають місцевих кажанів-підковиків виду Rhinolophus affinis, коронавіруси котрих мають 96% подібність геному із геномом нового вірусу. Крім того, амінокислотні послідовності окремих білків 2019-nCoV дуже подібні на білки коронавірусів панголінів. Одночасно з тим, вірус, асоційований із SARS міг мати походженя від цивет.

Це означає, що досі невідомо, звідки взявся новий вірус. Але одна з найбільш правдоподібних версій полягає в тому, що між коронавірусом кажанів і тим 2019-nCoV, що заразив нульового пацієнта, мала бути невідома проміжна ланка.

У всякому разі, сам факт зараження вказує або на те, що необдумане споживання диких тварин із доволі сумнівною метою не лише пришвидшує вимирання видів, а й загрожує інфекціями. Іншою стороною медалі може бути активна трансформація екосистем, зокрема, і в Азії: знищення середовищ існування диких тварин змушує останніх шукати прихистку і поблизу людини, що збільшує шанси міжвидової передачі збудників інфекційних захворювань.

Наслідки

Соцмережами раз у раз ширяться новини і про позитивні сторони пандемії коронавірусу. Йдеться про зменшення промислових викидів.

Логіка проста: уряди країн запроваджують обмеження і карантинні заходи, спрямовані на боротьбу із поширенням коронавірусу. Промисловість і звичний спосіб життя, фактично, зупиняються. І ми спостерігаємо приблизно те, що спостерігали в Чорнобилі після відомої аварії - тільки в маленькому масштабі.

Зміни у викидах нітроген діоксиду в Китаї до і після початку епідемії коронавірусу
Джерело: Joshua Stevens / Copernicus Sentinel 5P / ESA / sciencealert.com 
Зміни у викидах нітроген діоксиду над Уханем до і після початку епідемії коронавірусу
Джерело: Joshua Stevens / Copernicus Sentinel 5P / ESA / sciencealert.com

Наприклад, за розрахунками Маршала Бурке (економіст в галузі природних ресурсів, Університет Стенфорда), два місяці зменшення викидів у Китаї могли зберегти життя 4 тисяч дітей віком до 5 років і 73 тисяч дорослих віком більше 70 років, що непорівнювано із кількістю смертей через COVID-19 за цей період (на той момент, близько 7 тисяч летальних випадків).

Аналогічно, за повідомленнями Європейського космічного агентства, сьогодні зменшується концентрація нітроген діоксиду в атмосфері над Італією.

Тим часом у закритій на карантин Венеції, що до того потерпала через навалу туристів, вперше за багато років вода в каналах стала чистою, до них повернулася риба та водоплавні птахи. Забруднення води в каналах пов'язували, передусім, із надмірним використанням моторних човнів.

Чиста вода в каналах Венеції, закритій на карантин. 17 березня 2020 року
Фото: Andrea Pattaro / Getty Images / cnbc.com

Тож, хтозна якими позитивними наслідками для дикої природи ще обернеться трагедія пандемії коронавірусу.

Немає коментарів:

Дописати коментар