Translate

6 лютого 2020 р.

Створено першу еко-сукню з перероблених старих джинсів і деревини

Інноваційну тканину назвали Circulose

фото behance.net

Шведський фешн-рітейлер H&M створив першу сукню з матеріалу, яка на 50% складається з переробленої джинсової тканини і на 50% - з деревини. Інноваційну тканину назвали Circulose.

Таку ідею запропонував стартап Renewcell, пише ecotown.  "Наша розробка розрахована для широкого ринку,- каже директор з маркетингу Renewcell Харальд Каваллі-Б'єркман. - Ми хочемо перевести всю цю галузь на відновлювані матеріали і поступово відучити її від використання первинних матеріалів, будь то бавовна або поліестер".

Компанія подрібнює бавовну,  формує в листи, схожі на папір, а потім відправляє на фабрику. Далі матеріал розчиняють і пропускають через обладнання, яке перетворює його у волокна, які за якостями відповідають первинній бавовні або шовку.

Найближчим часом стартап планує перейти на 100% використання переробленого деніму. Однак для першого матеріалу, щоб виконати необхідні обсяги виробництва, була використана деревна маса. Джинси для переробки отримали від компанії, яка збирає старий непотрібний одяг у США і Канаді.

До слова, фабрика, яка займається новим виробництвом, використовує тільки поновлювані джерела енергії, а на кожен кілограм виробленого матеріалу Renewcell забезпечує дворазову
компенсацію вуглекислого газу в атмосферу.

H&M, яка раніше оголосила про плани щодо повного переходу на перероблені або екологічні матеріали до 2030 року, співпрацює з Renewcell з 2017 року.

фото circulo.se/

Нове плаття увійде в преміальну лінію Conscious Exclusive і буде продаватися за ціною 149 доларів. Перша сукня з Circulose - тканини, яка буде виготовлена зі старого одягу, а за якістю не  відрізнятиметься від нової - з'явиться у магазинах H&M вже у березні 2020 року.

На першому етапі Renewcell планує виготовляти 7 тисяч тонн одягу на рік. Зараз стартап збирає кошти на будівництво другої фабрики з потенційною річною потужністю до 60 000 тонн
одягу.

Раніше ми повідомляли, що українка створила еко-плащ з насіння чіа.

Подивитися, як переробляють старий одяг на інноваційну тканину, можна тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар