Translate

15 січня 2020 р.

Українка створила еко-плащ з насіння чіа


Дівчина не планує робити такі еко-плащі комерційними

фото з сайту rubryka.com

Випускниця Академії дизайну в нідерландському Ейндховені, українка Даша Цапенко, виростила плащ з пророщених насіння чіа. Ідея зявилася у Даші, коли вона, як і багато інших, споживала насіння чіа в їжу.  За словами дівчини, її проект створений на противагу бездумному споживацтву речей, пише rubryka.com.

Технологія така: насіння чіа замочують і розподіляють на основі з марлі, на цій заготівлі вони і проростають. З одного боку коріння, сплітаючись, створюють живу підкладку. А з іншого, зовнішньої сторони вироби - паростки. На створення «живої тканини» у Даші пішло три місяці.

Поки вона одна носить такий плащ на вулицях Нідерландів. Натомість, культурною столицею світу у 2020 році стане ірландський Голвей. Саме там гості міста зможуть протестувати «живий плащ» на собі.  Тамтешня погода ідеальна для дощовика, який потрібно поливати п'ять разів на день.

На досягнутому Даша не зупиняється. Зараз вона експериментує над тим, щоб зробити матерію більш довговічною. Дівчина не планує робити плащі з чіа комерційними. Поки це, за її словами, проект-маніфест про співіснування людини і одягу.

Раніше ми писали про те, що  житель Дніпра безкоштовно роздає насіння для озеленення міст.

Немає коментарів:

Дописати коментар