Translate

12 лютого 2020 р.

Джмелі можуть зникнути вже протягом кількох десятиліть, - вчені

Підвищення глобальної температури рано чи пізно призведе до зникнення джмелів


Для деяких видів навіть невеликі скачки температури мають велике значення для виживання. Щоб передбачити, які популяції піддаються ризику, екологи розробили новий спосіб картування змін в популяції в зв'язку зі зміною температури і перевірили його на джмелях.

Відкладаючи в сторону збитки, який ми наносимо джмелям через безглузде використання пестицидів, одне лише підвищення температури може призвести до того, що вони просто щезнуть вже протягом нашого життя, пише sciencealert.

Комахи взагалі щезають по всій земній кулі, до жаху екологів. Тільки за останні 35 років чисельність безхребетних в дикій природі скоротилася на 45%.

«Ми знаємо, що ця криза повністю обумовлена діяльністю людини, - говорить еколог Пітер Сорое з Університету Оттави в Канаді. -  Отже, щоб зупинити це, нам потрібно було розробити інструменти, які повідомляли б нам, де і чому станеться це зникнення».

Посилання на зміну клімату як на автоматичний сценарій кінця світу для дикої природи не завжди точне. Деякі середовища змінюються при підвищенні температури, наприклад, у міру того, як харчові суцвіття або хижаки виснажуються.

Від глобального потепління страждають не лише комахи. Не так давно у доповіді Міжнародного союзу охорони природи (IUCN), складеної 67 вченими з 17 країн світу, були озвучені висновки, що  Через зміну клімату світовий океан втрачає кисень, а дезоксигенація океану буквально "вбиває" морські екосистеми.

Та повернімося до наших джмелів. Працюючи з колегою-дослідником з Оттавського університету Джеремі Керром і лондонським екологом Коледжу Тімом Ньюболда, Сорое використовував історичні записи про 66 видах джмелів в Північній Америці і Європі в якості контрольного прикладу для передбачення того, як більш високі температури можуть вплинути на динаміку популяції.

«Джмелі - кращі запилювачі, які у нас є в диких ландшафтах, і найефективніші запилювачі для таких культур, як помідори, гарбуз і ягоди», - каже Сорое.

Розбивши розподіл видів джмелів в одиницях по 100 квадратних кілометрів (близько 40 квадратних миль) протягом базового періоду з 1901 по 1974 рік, а потім порівнявши ці райони в більш пізній період з 2000 по 2014 рік, група розрахувала зміни чисельності кожного виду.

Вони виявили, що шанси, що будь-яка популяція джмелів може залишитися в Європі, впали на 17%. Для Північної Америки це зниження склало 46%.

Як саме температура впливає на виживаність джмеля, поки що незрозуміло, але команда знайшла можливу підказку в тому факті, що найбільше зниження відбулося на більш сухих територіях.

Проте є і хороша новина: області, які раніше були занадто холодні для джмелів, виявилися доступними.

Але в підсумку таких рідкісних перемог буде недостатньо, щоб врятувати багатьох з них.

«Якщо зниження продовжиться такими темпами, багато хто з цих видів можуть зникнути назавжди протягом декількох десятиліть», - каже Сорое. 

Кожен втрачений вид  схожий на видалення одного блоку з екологічної вежі Дженга. А для багатьох екосистем по всьому світу джмелі займають місце в основі цієї вежі – без них вона просто впаде.

фото з сайту babyblog


Немає коментарів:

Дописати коментар