Translate

21 січня 2020 р.

Критичне зношення українських АЕС може призвести до техногенної катастрофи

Стан більшості українських АЕС - практично аварійний

фото з відкритих джерел
4 січня на енергоблоці №3 Южно-Української АЕС спрацював автоматичний захист, і блок був відключений від енергомережі. Таке періодично стається на кожній українській АЕС.

Загалом, стан українських АЕС вже давно розцінюється як критичний. Проте ні безпечно вивести їх з ладу, ні належно продовжити термін експлуатації в Україні не можуть - не вистачає фінансування.

Так, вартість продовження терміну експлуатації енергоблоків (ще на 20–30 років)  обчислюється мільярдами гривень. Безпечне виведення з ладу зношених реакторів обійдеться ще дорожче – по мільярду доларів на кожен.

Більшість з 15 розташованих в Україні атомних енергоблоків досягли граничного терміну експлуатації і потребують модернізації. Про це пише gazeta.ua. Між тим, порушити правила й терміни експлуатації обладнання АЕС – найгірше, що можна зробити. Занадто висока ймовірність нової техногенної катастрофи.

Так, 10 грудня 2010 року на засіданні колегії Державний комітет ядерного регулювання України ухвалив рішення про продовження терміну експлуатації енергоблоків №1 та №2 Рівненської АЕС на 20 років. А вже за місяць енергоблок №1 Рівненської АЕС вийшов з ладу. Модернізація ж другого енергоблоку була визнана такою, що порушує Міжнародну Конвенцію щодо оцінки впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті. 6 березня 2019 року енергоблок №2 Рівненської АЕС (РАЕС) був відключений від мережі для проведення планово-попереджувального ремонту. А 30 квітня сталося загоряння трансформатора на відкритій території розподільчого пристрою на території Рівненської  АЕС, яке ліквідували лише пізно ввечері. І це, нагадаємо, на атомній станції.

Між тим, як повідомляє uatom.org, 16 липня 2018 року рішенням Колегії Державної інспекції ядерного регулювання України термін експлуатації енергоблока №3 РАЕС продовжено до 11 грудня 2037 року.

А на початку цього року, 4 січня, о 05:04 енергоблок №3 Южно-Української АЕС було відключено від енергомережі дією автоматичного захисту.  За інформацією Енергоатома, радіаційний, протипожежний та екологічний стан на ЮУ АЕС і прилеглій території не змінювався й перебуває у межах діючих норм.  А вже 21 січня 2020 року перший енергоблок ЮУАЕС введений у промислову експлуатацію на підвищеній потужності.

Коментар Українського центру екологічних розслідувань

Южно-Українська АЕС вже давно є проблемною. Зокрема, всi три блоки вiдчувають дефiцит води для охолодження (щороку станцiя потребує 40 тисяч тонн прiсної води). Через це у посиленому режимi працюють Олександрiвська гiдростанцiя i Ташлицька гiдроакумулювальна станцiя. Вiдтак, вже фiксується пiдвищення рiвня грунтових вод, якими пiдтоплюється фундамент АЕС.

Крiм того, всi блоки Южно-Української АЕС є експериментальними. Тобто, це першi блоки типу ВВЕР 1000, якi були побудованi ранiше за iншi. Третiй блок є ненабагато  сучаснішим.

Загалом, починаючи з 2010 року, майже щороку добiгатиме кiнця термiн роботи одного з ядерних енергоблокiв в Українi, дiю яких продовживатимуть.  Продовжуючи термін експлуатації блоків, які вже відпрацювали своє, та використовуючи технiчно застарiлi реактори, Україна опиняється на пороховiй бочцi. Точніше, ядерній...


Немає коментарів:

Дописати коментар