Translate

17 березня 2020 р.

Пестициди, ліки, важкі метали: з чого складаються наші річки, - дослідження

У Дністрі виявили 108 забруднюючих речовин, у Сіверському Донці – 60

фото wikipedia

У річках  Сіверський Донець та Дністер виявили важкі метали, пестициди, різноманітні ліки, пластифікатори, підсолоджувачі, залишки косметики, синтетичні поверхнево-активні речовини. Загалом виявили 108 забруднювачів в Дністрі та 60 – у Сіверському Донці. Найбільша частка з них – пестициди, у тому числі заборонені до використання, та фармацевтичні препарати. 

Такі підсумки досліджень проб води у рамках проектів ОБСЄ, які були оприлюднені на прес-брифінгу в Українському кризовомумедіа-центрі.

Повідомляється, що дослідження води у Сіверському Донці здійснили у рамках проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні «Допомога Міністерству екології та природних ресурсів України у вдосконаленні механізмів моніторингу довкілля», у Дністрі – в рамках проекту Глобального екологічного фонду / ПРООН / ОБСЄ / ЄЕК ООН «Сприяння транскордонної співпраці та комплексному управлінню водними ресурсами в басейні річки Дністер». Саме дослідження здійснювали фахівці словацького Інституту навколишнього середовища у місті Кош протягом 2018 – 2019 років. 

Було перевірено зразки поверхневих вод, донних відкладів та риб додатково у Сіверському Донці було відібрано зразки підземних вод. Скринінг води здійснювали на близько 40 тисяч речовин. 

«Такі аналізи проведено в Україні вперше. Для деяких наших органів виконавчої влади вони виявилися несподіванкою – вони вважали воду чистою, тому що прийнято вимірювати лише основні показники, як це передбачено законодавством. Такі дослідження абсолютно необхідні і будуть проведені для всіх басейнів», – зазначив Михайло Хорєв, в.о. голови Державного агентства водних ресурсів України.

Найбільш забрудненими точками відбору проб на Дністрі виявилися точки на його притоках Тисмениця і Серет, а також в Могилів–Подільському. Там граничні значення окремих сполук та металів перевищені у 2-7 разів.

У всіх досліджуваних пробах води та донних відкладів у басейні Сіверського Донця виявлено високі концентрації металів – барію, заліза, літію, цинку. У пробах донних відкладів були виявлені підвищені концентрації заборонених пестицидів та поліароматичних вуглеводнів. Поліхлоровані дифеніли виявили у Сіверському Донцi (с. Огірцеве та нижче м. Лисичанськ), Уди, Казенному Торцi (смт. Райгородок) i Кривому Торцi (Карлівська гребля).

«Серед виявлених пестицидів представлені всі три групи,  які використовуються у сільському господарстві – це фунгіциди, інсектициди, гербіциди. Деякі з них дуже токсичні для ракоподібних, але виявлена концентрація серйозної небезпеки для екосистеми та харчової безпеки для людей не становить», – розповів Михайло Малков, заступник координатора програм Продовольчої сільськогосподарської організації (ФАО) в Україні.

Виявлені заборонені пестициди, зокрема ДДТ, є, скоріш за все, залишковими ще з того часу, коли використання цих сполук не було заборонене (до 1972 року), каже Валерій Станкевич, завідувач лабораторії гігієни ґрунту та відходів, старший науковий співробітник Інституту громадського здоров’я імені Олександра Марзєєва.

А у поверхневих водах виявлено антибіотики. Це небезпечно тим, що формується резистентність  до цих сполук мікроорганізмів у навколишньому середовищі.



Немає коментарів:

Дописати коментар